Egy idézet története

Posted by

Serény Péter
Emlékeznek? Néhány napja publikáltam egy import idézetet: „Kanadaiak születnek szerte a világon, csak olykor némi időre van szükségük ahhoz, hogy ideérjenek.” Wayne Potoroka, Dawson City (Yukon) polgármestere. Most utánanéztem: hol, mikor, és miért mondta a kanadai polgármester? Úgy éreztem, hogy a „levegőben lóg”. Örültem, hogy a The New York Times hírleveléből megoszthattam egy bizonyára derék kanadai polgármester igencsak emberséges gondolatát arról, hogy ő mit tart a bevándorlásról. De csak kíváncsi voltam, hogy ugyan, hol, mikor, miért mondhatta Wayne Protoroka, amit a messzi Yukon folyó melletti Dawson városkából a külvilágnak üzent. Addig keresgéltem a neten, mígnem (heuréka!) ráakadtam a forrásra.
Az Action Canada nevű, közösségi vezetőket támogató-oktató szervezet egyik munkatársa, Katie Davey tette közzé, azzal, hogy ez a bizonyos idézet válasz volt egy kérdésre, amelyben azt firtatták, mi Protoroka polgármester véleménye a menekültek letelepedéséről. Davey kisaasszony a közlést twitter üzenetben körözte, és egyik olvasója rákérdezett: hol és mikor mondta ezt Wayne Protoroka. Mint kiderült az Action Canada aktivistáinak rendezvényén, ahol afféle munkareggeli keretében válaszolt kérdésre a polgármester. Elkezdtem böngészni a twitter üzenethez fűzött megjegyzéseket, és nem hittem a szememnek: annyi volt az idézett mondattal egyetértő hozzászólás, hogy a fejcsóváló nem tetszés nyilvánítók száma ahhoz képest szinte elenyésző. (Akit érdekelnek a részletek, megnézheti, itt:
https://twitter.com/katieadavey/status/1164929581003837441 ).

És egyszer csak a sok hozzászóló között megjelent Wayne Protoroka polgármester is, aki a twitter beszélgetés folyamába beillesztette a saját Facebook oldalára még augusztusban feltett, valójában az újonnan kanadai állampolgári esküt tett helybelieknek címzett üdvözletét. Most már, a Facebook ismerős-keresőjével gyerekjáték volt megtalálni a polgármester oldalát a bejegyzéseivel. (Onnan tudtam meg azt is, hogy a „City” szót fölösleges odabiggyeszteni Dawson városának nevéhez, mert – mint ott követhető helytörténeti eszmecserékből kiviláglott –, hagyományosan Dawson, és nem Dawson City a bevett megnevezés.) Képernyőfotón talán jól kiolvasható az augusztus 22-i polgármesteri bejegyzés szövege: „I’ve often said that Canadians are born all over the world, it just takes some time for them to get here. Congratulations to all our Dawson neighbours, family, and friends who found their way home and became Canadian citizens this week. We’re all better for it.” Magyarul: Gyakran mondtam, hogy kanadaiak születnek szerte a világon, csak bizonyos időbe telik, hogy ide érjenek. Gratulálok mindazoknak a dawsoniaknak, valamint családjaiknak és barátaiknak, akik hazataláltak és e héten kanadai állampolgárok lettek. Mindannyian jól járunk ezzel.”