Mi az, hogy “hibrid fenyegetés”?

Posted by

Európa kiszolgáltatott a hibrid fenyegetéseknek – mondta a héten egy úniós szóvívő. Ez amolyan uniós “új beszéd”. Egyik a semmiből felbukkanó fogalmaknak. A hibrid fenyegetést úgy kell érteni, hogy egyes államok gyakran használnak félrevezetést, gazdasági zsarolást, vagy támadnak logisztikai pontokat, hogy gyengítsék Európát. “Az Európai Bizottság fellépne ellenük. A munka része az is, hogy felhívjuk a figyelmet az ilyen veszélyek létezésére. Javítanunk kell a képességüket a válaszadásra, hogy szükség esetén lépni tudjunk” – mondta az Európai Bizottság szóvivője, Maja Kocijancic.
Az uniós szakértők a Krím 2014-es megszállását tartják a hibrid hadviselés egyik példájának. Akkor a katonákon nem volt azonosító és álhírek áradata bizonytalanította el a közvéleményt.
“Az európaiak nem kifejezetten a krími események lemásolásától tartanak, inkább más fedett tevékenységektől. Finnországban például olyan vállalatok vásároltak fel ingatlanokat, amelyekről később kiderült, hogy kapcsolatban állnak Oroszországgal” – mondta egy szakértő, Gustav Gressel. Az Európai Unió egészére nézve mekkora a fenyegetés? – kérdezte az euronews riportere. “A közös piacban, a Schengeni övezetben a cégek működési engedélye nem korlátozódik egy országra. Vagyis az ilyen cégek, társaságok, pénzügyi szervezetek legitim módon működhetnek szerte az Európai Unióban.” Az unió olyan erős a hibrid fenyegetéssel szemben, mint a leggyengébb láncszeme – tette hozzá a szakértő. (euronews)