Amazónia füstje

Posted by

Bojár Iván András

Amennyiben igaz mindaz, ami Amazónia és a Föld sok-sok tája hetek óta tartó kiterjedt tüzeseteiről a média mutat, úgy a klímakatasztrófa eszkalálódásának veszedelmes következményei belátható időn belül Magyarországra is megérkeznek. Megfelelő tudós szakemberi körrel meglehetős pontossággal prognosztizálható, hogy mikor.
Egy a szavazói, a rábízott nemzet iránt felelősséget viselő kormánynak ilyen esetben a lehető legsürgősebben klíma vészhelyzetet kell bejelentenie. Korlátoznia a távoli földrészekről érkező termékek behozatalát, leállítani a környezetet pokoli módon megterhelő nagyvolumenű építkezéseket, kórházakon kívül mindenütt megszüntetni a légkondícionáló és szárítóberendezések használatát, vásárlását; rohametempóban kell kialakíttatnia a városokon belüli élelemtermelés feltételeit, irgalmatlanul megadóztatnia a repülőgép használatot, ingyenessé tenni a(z elektromosra átállított) közösségi közlekedést, korlátozni, majd fokról fokra méginkább beszűkíteni, egészségügyi vagy közösségi érdekszempontokhoz kötni a benzinmotoros személygépkocsi használatot, beszüntetni a kismotorok használatát, támogatni az elektromos járművekét, felügyelni, és szükség esetén szabályozni az elektromos áramszolgáltatást, leállítani a szénerőműveket, facsemetéket osztani, szezonálisan vagy otthoni körülmények közt termő zöltségek magjait, palántáit osztani, szubvencionálni a szürkevizes wc-öblítési rendszerre való átállást, szigorú szabályokhoz kötni az ivóvíz használatot, adópolitikával radikálisan visszaszorítani a húsfogyasztást, szinte ingyenes hozzáférést biztosítani a napelemes rendszerekre való átálláshoz, adópolitikával segíteni a szélerőművek beindítását, sokmillió fás intezív zöldítési programot megvalósítani Budapesten és nagyvárosainkban, helyzetértékelő és oktató kampányokat szervezni az oktatási intézményeknél, munkahelyeken, egyházak és sportklubok közösségeiben, diplomáciai és más nemzetközi politikai vonalon a leghatározottabban kiállni a hasonló intézkedések más országokban történő bevezetése mellett.
Mivel ezen intézkedések megtételétől minden politikai erő retteg, ezért nem teszik meg. Most. Meg fog történni mindez, félek, már csak akkor, amikor végképp késő lesz. Adja az ég, hogy a fenyegető jeleket benéztük, a kását mégsem eszik olyan forrón, katasztrofista kollektív önpszichózis áldozatai és okozói vagyunk, bár fogalmam sincs miben reménykedhetünk. Épp az ember adaptációs képessége látszik csődötmondani, a Föld, a természet önkorrekciós képességének pedig épp mi, emberek vagyunk fékezői.