S.Ö.R

Posted by

Gábor György
Biztosan sokan emlékeznek a S.Ö.R-re. Nem a komlóból erjesztett italra gondolok, hanem a Shakespeare Összes Rövidítve c. komédiára.
Most Nagy-Britanniában a Shakespeare Összes Rövidítve c. tragédián dolgoznak nagy buzgalommal. Szerepel benne Lear király, azaz II. Erzsébet királynő, aki alól – elképesztő rafinériával – épp kilopják a királyságát, s a birodalmát a szétesés fenyegeti, lásd Skócia, s lásd Észak-Írország többszörösen bizonytalanná váló státusza.
Aztán ott van III. Richárd szerepében Boris Johnson, I. Boris, aki most nem Anna királynő férjét, hanem magát Annát gyilkolja meg (politikailag), vagyis I. Theresát. Továbbá ott van az oroszok által alaposan pénzelt Nigel Farage, akivel egy kicsit kilépünk Shakespeare világából, s eljutunk Puskin Borisz Godunovjáig, a hataloméhes urak, bitorlók, az ádáz politikai csaták és belháborúk, valamint az elhülyített (vagy már ab ovo hülye) és megfáradt, alkalmazkodó nép világába.
S persze ott van Jeremy Corbyn, A velencei kalmár Antoniója, aki értelmes, hasznos cselekedetre képtelen, de azért – lényeg a lényeg – tiszta szívből és meggyőződésből gyűlöli Shylockot, a kalmárt.
Az egész darabot áthatja Macbeth és Jago szellemisége, a háttérben kirajzolódnak a migráns Othellók is, egyedül a vicces Puck hiányzik, aki hatásos cseppeket hintene a sok révült barom szemébe. Közben I. Boris újra fölveszi a százéves háború fonalát, s a seregek elindulnak I. Emmanuel (avagy Kis Macron) francia király hadai ellen.
Hogy mi történik ezután, az legyen titok, ám már készülődik a négy százados, aki a Merkelt alakító Horatio szavára felemeli majd a Nagy-Britannia nevű halottat a ravatalra, “mert belőle, ha megéri, nagy király vált volna még… Ily látomás szép a mezőn, de itt szemlélve más. Menj, lőjenek sort!”
A darab főrendezője Vlagyimir Putyin. Már hűtik is neki a pezsgőt a premiert követő állófogadásra.