Ég a világ

Posted by

Bojár Iván András
Az egyik cinikus, önző és hatalomvágyó gazember pusztító szavakat enged szabadjára: hetekkel később fellángol az Amazonas vidéke, felperzselődik az emberiség tüdejének 25%-a. Odavész egymillárd mézelő méh, végzetes veszélybe kerül 5-10 millió állatfaj, köztük 750 ezer rovar, 378 típusú hüllő, 1600 féle madár, kolibri, kócsag, 40 ezer féle gerinces, köztük a jaguár, a lajhár. A táplálékláncra szerveződő teljes ökoszisztéma. És négy-öt fajta, öszességében nyolcmilliárdos egyedszámú ember. A másik nem mond ki szavakat, ha kimond, legfeljebb, ahogy rendre kiderül utóbb, valótlan dolgokat állít: füstölnek, fogyó levegőnkbe mérget köpnek atomreaktorai, és a düllesztett mellkassal félmeztelenül sielő, helikopterező, versenyautót, vadlovat, sarki medvét zabolázó superman, ezer és ezer harci repülőgép és helikopter ura éppoly tétova bambán nézi a szibériai tudra égését, mint én Pesten, a Dob utca sarkán. Ilyenkor mutatkozik meg igazán, hogy a nagy muszka medve egy molyette koszlott plüssmackó.
A harmadik, akárha bolhapiacon lenne, vagy Grönlandra alkudozik, most hogy a szempontjából végre onnan is kopik a jég, és zsíros üzletek víziója jelenik meg szűk szellemi horizontján, vagy az EU-val üzletel a marhahús vámkedvezményes behozataláról. Sikerrel, tegyük hozzá, hogy a Föld elpusztítása miatti szégyenből, felelősségből mi, az öreg kontinens is kivegyük a részünket.
Ég a világ. Őrültek irányítják, akiknek éppannyira nincs válaszuk a klímakatasztrófához vezető gazdasági-társadalmi problémákra, ahogy nekünk köznapi senkiknek sincs. Ellenben azt igérik, tudják mi a teendő, kezükben a helyzet kulcsa. Nem tudják. Én sem tudom. Senki nem tudja.
Az tudható, hogy az ember valós szükségleteit messze meghaladó, ösztönzött fogyasztásra épülő világgazdasági modell, tarthatatlan. Nem jövő keddig az, de ma délutánig sem tartható már. Felelős, kezdeményező és új irányok kiszabására képes vezetők kellenének. De nincsenek. Van, ami van: részeg bolondok és kisstílű gazemberek randalíroznak az emberiség rovására. Ami ma talán még óvatos körültekintéssel visszabontható lenne, holnap lángoló gerendákkal fog ránkszakadni.
Ég a világ és benne égünk mindannyian.