A neokohntól a baloldalig

Posted by

Tamás Gáspár Miklós ezt írta:

„Az alkalmazotti középosztálynak, a hivatalnokságnak és a szerződésekből-pályázatokból-honoráriumokból, föllépti díjakból élő, hm, alkotó értelmiségnek sürgető egzisztenciális kérdése az Orbán-rezsimmel való békés együttélés, amely csöndben ugyan, de nagy lépésekkel halad előre. Ennek az egyik legnyilvánvalóbb jele közügyekben eddig hangos személyek egyre szélesebb körű és egyre mélyebb hallgatása. Ezt „politikaundornak” szokták föltüntetni, pedig csak józan megfontolás és költségszámítás folyománya.”
„A neokohn.hu evvel szemben militáns orgánum, amely – a korábban liberális Seres László főszerkesztésében – már jó néhány hónapja megjelenik, szakmailag nagyon ügyes, élénk, információgazdag, változatos, nagy nemzetközi kitekintésű propagandaújság, amely részben a jobboldali izraeli nacionalizmus (cionizmus), részben a nyugati, elsősorban amerikai zsidó jobboldal témáit és álláspontját adaptálja. Ezt nem egyedül teszi, hiszen „a baloldali antiszemitizmus” a 888.hu és a mandiner.hu állandó beszédtárgya is, nem szólva a Hit Gyülekezetének különféle kiadványairól (ez utóbbi az amerikai ún. keresztyén cionizmus belhoni zászlóvivője) és a Köves Slomó-féle importhászid csoport (amely az EMIH nevét vette föl) megnyilatkozásairól. (Köves Slomó médiacége már bevásárolta magát az ellenzéki 168 Óra és a Klubrádió tulajdonosai közé, ami olykor meg is látszik ezeken a „fölületeken”.) Tematikájának sajátszerűsége és külföldre eső nehézkedési pontja ellenére a neokohn.hu irányvonala azonos a kormányzó magyarországi szélsőjobboldaléval és még inkább Trump és Netanjahu politikájával. Az Egyesült Államok – de az utóbbi időben különösen az amerikai jobboldal – saját nemzeti ügyének tekinti Izrael Állam és a zsidó diaszpóra védelmét. Trump elnök, akárcsak az utóbbi időben a magyar kormány és médiaigazgatása, mindenekelőtt a muszlim menekültek befogadásának elutasítását, az iszlám integrizmus (dzsihádi fundamentalizmus) elleni harcot tünteti föl a zsidók létérdekének, s evvel egyéb kérdésekben is maga mellé akarja állítani a különféle zsidó és zsidóbarát csoportokat, amelyek a diaszpóra történetében először állnak elég masszívan a faji megkülönböztetés mellé, pedig az amerikai zsidó és zsidóbarát baloldalt annak idején nem tántorították el a polgárjogi mozgalomtól fekete antiszemiták és fekete „nacionalisták” kijelentései.”

Somogyi Zoltán megjegyzése:

Somogyi_Zoltan“Köves Slomó médiacége már bevásárolta magát az ellenzéki 168 Óra és a Klubrádió tulajdonosai közé, ami olykor meg is látszik ezeken a ‘fölületeken’.” Ezt egykori, nagyra becsült tanárom és munkaadóm (könyvének általa felkért szerkesztője), Tamás Gáspár Miklós (TGM) írja a Mércén kritikaként, sugallva, mintha a kormány szolgálatában lenne ez a két média (is). Baj csak ott van, ha visszakérdezünk: Hol látszik ez meg? TGM sajnos azzal a populista eszközzel él, hogy értelmiségi körökben közhelyként számon tartott dolgot megírva (“Köves Slomó fideszes”) ellenőrizetlen állításokkal dobálozik. Pedig, ha nem tudja bizonyítani, hogy Köves Slomóék alatt a 168Óra és a Klubrádió fideszes lett, akkor baj van azzal a közhelyesnek tartott állítással is, hogy Köves Slomó a Fideszt szolgálja, hiszen két halálra ítélt baloldali médiát is, a 168 Órát és a Klubrádiót megmentett és életben tart. A helyzet pedig az, hogy tényleg nem tartható TGM állítása. Ellentétben vele, én figyelem ezeket a szerkesztőséget, melyek munkájába és függetlenségébe soha senki nem szólhatott bele. Mielőtt bárki azzal jönne, hogy de nem, mert Köves Slomó igenis fideszes, jelzem, én most TGM ezen állításával foglalkoztam és annak felszinességével, illetve logikai ellentmondásával. A világ ugyanis nem fekete és fehér, pont arra “tartjuk” az értelmiséget, hogy ezt megírja. Persze, ha előtte gondolkozik is, akkor fog ez sikerülni.