Merkel Sopronban

Posted by

Kereszty András
Angela Merkel német kancellár megmutatta Magyarország népének és saját országának is, hogy a lehető legnagyobb mértékben érdektelen a magyarországi demokratikus viszonyok iránt. A lehető legkisebb, a lehető legdiplomatikusabb jelzést sem adta le arról, hogy Orbán Viktor illiberális (bocsánat most keresztény) demokráciája nem olyan, ahogy a demokráciát az Európai Unióban elképzelik. Minden natyon szép, minden natyon jó, natyon megvatyom elégedve, mondta második Ferenc Józsefként. Magyarország prímán használja fel az uniós forrásokat. Nyugodtan lopjanak belőle azok, akik megcsapolják. Demokrácia? Sajtószabadság? Megmondta neki a házigazda „elmarasztaló véleményeket illeti,mi azokat politikailag elfogultaknak tekintjük, tényekkel nem támasztják alá, de nem nagyon vesszük figyelembe.” Merkel asszonynak egy szava se volt ehhez.
Nem kérdezte meg, hát a Miklós Németh úr hol van? Az az úr, akinek annak idején a páneurópai piknik és a határnyitás köszönhető volt. Egy bizonyos – azóta elhunyt – úriemberrel, Horn Gyulával egyetemben.
Angela Merkel asszony csak gazdaságról tárgyalt. Egyezményeket firkantott alá. És arról beszélt – lovat adva a kormány migráncsozó propagandája alá – hogy a menekülteket be kell fogladni.
Angela Merkel megmutatta, hogy a magyar ellenzék semmit sem várhat a Nyugattól. Igaza volt egy német kabaré tréfának. Ennek három oka van. A Mercedes, az Audi és az Opel.