Mi lesz az időkapszulában?

Posted by

Rab László
A város peremén, szántóföldek, szőlők, apró családi házak falusias környékén látnak hozzá az új “külvárosi city” létesítéséhez – írta ötven évvel ezelőtt a Népszabadság, amikor beszámolt az újpalotai lakótelep alapkövének lerakásáról. Szerencsénk van, mert a tudósító azt is közli, hétfőn történt a jeles esemény, március 17-én. Ezt az időpontot tekintjük Újpalota születésének. Annak kapcsán kerestünk rá a korabeli közleményekre, hogy a napokban a Fő téri helyreállítási munkálatok közben egy fa gyökere alatt időkapszulára bukkantak a Répszolg munkásai. Azóta mindazok, akik fogékonyak a rejtélyre, azt kutatják és kérdezgetik, hogy vajon mi lehet benne. Hatcikkelyes mackósajt? Szilvásgombóc-relikvia a hatvanas évek végéről, esetleg egy Sokol-rádió, Dacia-féltengely, kiflicsücsök vagy a Foxi Maxi kalandjai című rajzfilm egy-egy jelenete? (Ha valaki nem emlékezne rá, így nézett ki, megpróbáljuk felidézni.)
Komolyra fordítva a szót, a meglelt időkapszula jelenleg a gondnokságon van, még nem nyitotta fel senki. De ez nem jelenti azt, hogy örökre rejtve maradna a tartalma.

Augusztus 29-én a Zsókavár utca 15-ben tárulkozik fel előttünk az ötven évvel ezelőtti titkos akció. Előadás-sorozat kezdődik Újpalota 50 címmel, s ennek nyitódarabja hangzik el az említett napon. Ott leszünk!

Hogy mi történik a felnyitás után, arra vonatkozóan csak tippjeink lehetnek. Megkerestük ezért Németh Angéla polgármestert, aki azt mondta, hogy az időkapszulát a felnyitás után újra elhelyezik a mélyben, de minden bizonnyal beletesznek olyan emlékeket is, amelyek már kifejezetten a mi korunkat jellemzik (Mi lesz az? Egy-egy szaftos Facebook-komment? Vagy egy repedezett üvegborítású okostelefon? Esetleg egy szombat délelőtti sms-üzenet ezzel a szöveggel: “Hozz főzőtejszínt, tárkonyt és mazsolát, ha úgyis beugrasz a vásárcsarnokba!” Meglátjuk.) Noha kifúrja az oldalunkat a kíváncsiság, ezt a kis időt már fél lábon is kibírjuk. Találkozunk a kapszulistákkal augusztus 29-én!