A politikai blogokat megölik, ugye?

Posted by

Media1
Az Index egyik legfőbb partnere, a Magyarország legnagyobb blogtárhelyét, a blog.hu-t is működtető Indamedia Zrt. nemrég teljesen eltüntette a politikai, közéleti blogokat az Indexen lévő i2 nevű „blogketrecéből”. Miután az Index nem kapott magyarázatot a történtekre, lépett. Ennek következménye az Index címlapjának átalakítása – írja honlapján a Media1.  A legütősebb tartalmak kerültek az i2-re.A szakmai hírportál emlékeztet az előzményekre, és bemutatja a döntés hátterét is: bár a Fidesz próbálkozott az internetes társadalmat, a blogoszférát is maga alá csatornázni, de ezek a próbálkozások egyelőre még nem bizonyultak igazán sikeresnek, a legnagyobb blog oldal maradt továbbra is a blog.hu, mely sokáig meg tudta őrizni függetlenségét, azon bárki szabadon blogolhatott.
Ha a blogbejegyzések elnyerték a blog.hu szerkesztőinek tetszését, a bejegyzések az Index.hu nyitóoldalon lévő blog.hu dobozban is helyet kaphattak. A bloggerek nagy örömére, hiszen az Index nyitóoldalának köszönhetően azután sokakhoz juthattak el ezek a blogbejegyzések, amelyek az Indexen lévő i2 (leánykori nevén: Index2) „blogketrecbe”, valóban a nagy nyilvánosság kirakatába is kikerültek.
Minden marad a régiben,mondták, hát persze
Sokan kezdtek azonban aggódni, amikor tavaly megjelent a hír, hogy tulajdonost vált a blog.hu-t is működtető Indamedia Zrt., és az új tulajdonosok között Ziegler Gábor (az Indexet egykoron tulajdonló CEMP egyik meghatározó vezetője) mellett megjelent egy Bács-Kiskun megyei KDNP-s politikus, Oltyán József is. Az aggodalmakat csak tovább súlyosbította, hogy az Index.hu Zrt.-t tulajdonló Magyar Fejlődésért Alapítványt (MFA) létrehozó, de az Index működésére közvetlen ráhatással nem rendelkező NP Nanga Parbat 17 Zrt. tulajdonosaiként is ismertek Oltyánék. Az új tulajdonosok azonban igyekeztek mindenkit megnyugtatni, hogy minden megy tovább a megszokott kerékvágásban,
Egy darabig nem is történt semmi látványos. Ám néhány héttel ezelőtt, július közepe tájékán valami mégis megváltozott.
Az Index.hu-n a blog.hu tartalmaiból válogató i2 ajánlódobozban először külön dobozba kerültek át a közéleti-politikai témájú bejegyzések, majd 3-4 nap után teljesen el is tűnt ez a különálló doboz, majd végül a blog.hu ajánlódobozból teljesen eltűntek a politikai, közéleti vonatkozású bejegyzések, és azokat semleges témájú anyagok váltották.
Közéleti blogválogatásba mentik a tartalmakat
A közéleti téma azóta is mellőzve van a i2-n. Mint a Media1 megtudta, a blog.hu-t működtető Indamedia említett húzásával, a politikai-közéleti doboz eltüntetésével függ össze az, hogy az Index.hu szerkesztősége nemrég úgy döntött, átrendezi az Index.hu nyitóoldalát, és noha a blog.hu dobozába az Indamedia munkatársai továbbra sem szerkesztenek be politikai tartalmakat, az Index a főoldalának egy külön szekciójában, „közéleti blogválogatás” címmel mégis felületet biztosít ezeknek az i2 dobozban mellőzött tartalmaknak oly módon, hogy az új részt nem az Indamedia, hanem az Index ügyeletes címlapszerkesztője kezeli és arra nincs ráhatása az Indamediának
A Media1 pénteken délután utolérte Miklósi Gábort, az Index főszerkesztő-helyettesét, aki megerősítette, hogy valóban eltűntek az Index címlapján az Indamedia Zrt. által szerkesztett i2 dobozból a politikai közéleti blogok. Nem tudják, hogy a blog.hu döntése végleges-e – és maguk is találgatják a döntés hátterét –  de a szerkesztőség a véleményszabadság maximális híveként úgy döntött, nyit ezeknek a közéleti blogos anyagoknak egy külön részt a főoldalon. Az Index tehát szembemegy az Indamedia által képviselt új iránnyal.
A Media1. pénteken késő délután elérte Ziegler Gábort, az Indamedia társtulajdonosát is.  Ziegler azonban, amikor meghallotta, mire vonatkozik a kérdés, azt mondta, nem kíván nyilatkozni.  A mostani helyzet az Indamedia és az Index szembe kerülése kapcsán egyébként azért is „pikáns”, mivel az Index különböző technológiai megoldásait is az Indamedia működteti. Ez azt jelenti, hogy a két cég nagyon egymásra van utalva.