Egy hiányzó mondat

Posted by

Bruck András
Ez van. Mi ebben élünk, itt élünk.
A jobboldalt kiborította a Coca-Cola legújabb, meleg párokkal készített reklámkampánya. Íme, egy részlet a Pesti Srácok “Elég az érzékenyítésből, hagyjátok élni az embereket!” címmel közölt írásából. Ez a rész azután következett, hogy szerző előbb a homoszexualitást nem bűnként, hanem természetes emberi érzelemként ábrázoló Coca-Cola plakátok ürügyén kiőrjöngte magát. A melegek után tehát jöttek ők:
„Tolószékes embereket sem szeretnénk mozgólépcsőnyi meg buszmegállónyi hirdetéseken nézegetni…, miközben nem gyűlöljük a mozgássérülteket, nem akarjuk bántani és kirekeszteni őket… Arra tanítjuk a gyerekeinket, hogy sajnos vannak, akik ilyen helyzetbe kerültek, és segítünk nekik, ha rászorulnak, nem csúfoljuk ki, nem bántjuk őket… De nem tömjük a gyerekeink fejét olyan hülyeséggel, hogy tolószékben élni ugyanolyan természetes, mint két lábon sétálni, és nem rosszabb, csak más. Ha pedig a tolószékesek elkezdenék eltördelni a gyerekeink hátgerincét, hogy ők is tolószékesként éljenek, attól a társadalom irgalmatlanul dühbe gurulna.”
Vésey Kovács László írása eddig az utolsó mondatig csupán egy elvetemült és a megfelelési kényszertől alighanem elmeháborodottá vált ember vallomása embertársairól. Az utolsó mondata viszont már potenciális gyilkosság. Mert ez a szöveg nem egyedül ez a Vésey nevű ember, ez a teljes orbánista jobboldal. Milliók. Kétlem, hogy sokan akadnának közülük, akik Vésey szövegét elolvasva, felkiáltanának: „Úristen, mi lett belőlünk!”
Nem Véseytől kérdezem. A jobboldali családok gyerekei közül egy sem beszédhibás, kancsal, diszlexiás, mozgássérült, valamilyen szintű értelmi fogyatékos? Gondolom, azért ők is féltik, óvják őket. Vagy tévednék? És nyilván bennük is gyilkos düh ébredne, ha tudomásukra jutna, hogy a szomszéd „azzal tömi a saját gyereke fejét” hogy „édesem, ez a kis kripli itt mellettünk soha nem lesz olyan ember, mint te”. És az tetszene nekik, ha a gyerekük mindennap sírva jönne haza, mert a többiek szerint ő egy gyökér, g…i lúzer?
Na, akkor tényleg olyan rettenetes dolog az érzékenyítés?
Nem állítom, hogy nincsenek gondok a pc-vel, valóban vannak túlhajtásai, de nem az a baj vele, mint amivel Orbán 2016-ban rászabadította az ország már akkor is teljesen elborult jobboldali felére: „A PC a szellemi elnyomás legelnyomóbb eszköze”, deklarálta.
Nem, Orbán az ország szellemi és gazdasági elnyomásának legelnyomóbb eszköze, a pc elleni támadással pedig csak egy újabb, másik eszközt adott a jobboldal kezébe, mert tudja, hogy amíg a magyarok egymást ölik, gyűlölik, addig ő relatíve biztonságban van. De csak addig.
Ezt az ominózus, „hátgerinctördelős” utolsó mondatot időközben a Pesti Srácok eltávolította. Ebben a pillanatban ez még ott is sok volt, Vésey, úgymond megelőzte a korát. Átmenetileg. Legközelebb, amikor majd már börtönt követel valamelyik kisebbség tagjainak, magas pozíció és milliós fizetés lesz a jutalma.

Képen: Stephen Hawking

One comment

Comments are closed.