Elcserélt fejek

Posted by

Serény Péter
Hát ez nem az „új Jalta”, csak elcserélt fejek.Aki hallott valamit harangozni a Jaltai koferenciáról (1945 február!), ahol a Három Nagy (Big Three) összefoglaló néven említett II. világháborús szövetséges hatalom (Anglia, USA, Szovjetunió) vezetői a náci német birodalom feltétel nélküli kapitulációja előtt utoljára találkoztak, tudhatja, hogy a fotón látható összetételben: Churchill, Roosevelt, Sztálin – újabb hármas nagy találkozójuk nem volt.Yalta_summit_1945_with_Churchill,_Roosevelt,_Stalin (A potsdami konferencia idején, 1945 júliusában, Roosevelt már nem élt, Churchill pedig egy vesztes választás után már nem volt brit miniszterelnök.) Jaltában akkor voltaképpen a háború utáni Európa általuk kívánatosnak vélt, jövendő képéről döntöttek; a megvalósulásban az akkori (mondjuk közérthetően:) hátsó gondolatok öltöttek testet.
No, de hát itt a címkép, ahol a fricskázó kedvű szerző az eredeti jaltai kép megfelelő arcait fotósoppolva  az aktuális Három Nagy, Boris Johnson, Donald Trump és Vlagyimir Putyin fejére cserélte. Ha jól meggondolom, ez nem annyira fricska, mint inkább rémálomra figyelmeztetés: mi lehet a világból, ha e három nagyúr veszi kezébe a dolgokat.
És most egy „szolgálati közlemény”. Én magán-e-mailben kaptam valakitől a nyilván mindenféle megosztó rendszeren keringő fejcserélt verziót. Kíváncsi voltam, hol jelenhetett meg az aktualizált változat. Beraktam a gugli-képkeresőbe. Nem fogod elhinni: 11 (tizenegy) előfordulást jelenített meg a képkereső, és MINDEGYIK KÍNAI internetes forrás volt, köztük pl. az angolul is megnevezett Shanghai Observer, de javarészt, a linken kívül, csupa kínai írásjellel. Biztosan véletlen volt, nyilván rosszul kerestem. Ha meg nem, akkor a kínai képüzeneten is lehet töprengeni…