Chemtrail? Igaz vagy hamis?

Posted by

 

Manapság elképesztő mennyiségű információ zúdul az emberekre, akik egy része nem képes arra, hogy kiszűrje azokat, amelyek téves következtetések levonását eredményezik. Noha egyre kevesebb dolgot lehet titokban tartani, mégis népszerűek azok az összeesküvés-elméletek, amelyek a kormányok által elleplezett, de többnyire csak vélt és nem valós   sötét üzelmekről szólnak. Emlékezhetünk arra, hogy napjainkban is számos tájékozatlan, egyén megkérdőjelezi azt, hogy ember járt a Holdon, ugyancsak filmek, újságcikkek és internetes szobatudósok hada állította, hogy az USA maga szervezte meg a 2001. szeptember 11-i terrorakciót. A legújabb őrület a „chemtrail”, hívei azt állítják, hogy a repülőgépek maguk mögött hagyott kondenzcsíkja mérgező anyagot tartalmaz, amit szándékosan szórnak ki a népesség csökkentése céljából.
Vegyszerek szórása repülőgépekről régóta ismert dolog, elég, ha a növényvédelmet említjük. Ténylegesen katonai céllal is volt már rá példa a történelemben, például a vietnami háborúban az USAF az Agent Orange nevű vegyszert azzal a céllal szórta ki a dzsungel felett, hogy lombozatától megfosztott területen láthatóvá váljanak a kommunista erők fegyver utánpótlás szállítási útvonalai. A vegyszer mint utóbb kiderült, súlyos egészségkárosodást okozott a közelben élő embereknek, noha az eredeti cél nem ez volt.
Az oroszok is bevetettek hasonló eszközt Afganisztánban, bár ott egyértelműen az emberek ellen, de ezeknek az eseteknek a közös jellemzője volt, hogy a szórást kis magasságból végeztek a célterület felett. Manapság dél-amerikai drogültetvények ellen vetnek be kormányzati szervek vegyszerszóró repülőgépeket, amelyek azonban a szokásos mezőgazdasági típusok, földközeli repülési magassággal.
Az állítólagos  „chemtrail” viszont nagy magasságban van, amit ez elmélet hívei sem cáfolnak. A repülőgépek azonban az egyszerű szokásos kondenzcsíkot hagyják maguk után, semmi mást. Ezt  nem hiszik el a kételkedők, akiknek  egyes médiumok is teret adnak, és hatásukra már parlamenti interpelláció is történt.
A „chemtrail” hívők totális dilettantizmusról tesznek folyamatosan tanúbizonyságot, szerintük „valakik” folyamatosan mérgeznek minket. Ha lenne ilyen szándék, azt sokkal egyszerűbben és kevésbé látványosan is meg lehetne tenni, pl. az ivóvíz felhasználásával, vagy  élelmiszerekkel.
És most nézzük az elmélet cáfolatát repülő-műszaki szempontból.
Érdekes módon az üzemanyag felhasználás és az ezzel párhuzamos légszennyezés messze nem ilyen arányban nő, a korszerűbb hajtóművek fogyasztása és károsanyag kibocsátása drasztikusan csökkent az előző generáció típusaihoz képest. Érdekes adat, hogy az évente szállított több milliárd ember ellenére a légiforgalom a légszennyezés alig néhány százalékáért felelős, ötször annyi üvegház hatást okozó gázt termel  a világ szarvasmarha állománya.
Chemtrail1Képzeljük el mégis, hogy a „chemtrail” hívőknek igazuk van, és a repülőgépek hajtóművéből mérgező anyag kerül ki. A tíz kilométer feletti utazó magasság miatt azonban teljességgel prognosztizálhatatlan, hogy az anyag hol ér majd földet, azaz célzottan lehetetlen alkalmazni. A különböző magasságokban más irányban eltérő sebességgel fújó szél több száz kilométerre is elviheti az anyagot, amelynek koncentrációja közben lecsökken. Hogy milyen mértékben, arra egy példa. A szélestörzsű  utasszállító gépek vészhelyzet esetén képesek a fedélzetén lévő üzemanyag leeresztésére, hogy csökkentsék a leszálló tömeget. Erre megvannak a kijelölt területek, Magyarországon például az Alföld felett van erre lehetőség. Néhány alkalommal már előfordult, hogy akár 40 tonna kerozintól kellett megszabadulnia a repülőgépnek a kényszerleszállás előtt, amely az utazó magasságnál jóval alacsonyabban repült. A kiporlasztott kerozin azonban olyan mértékben felhígult a levegőben, hogy a földön nyomát sem lehetett találni, pedig már kis mennyiségben is nagyon „ragaszkodó illattal” rendelkezik, amit minden repülő műszaki megerősíthet.
A repülőgépek kondenzcsíkja régóta ismert dolog. A hajtóművekből kiáramló égéstermék mikroszkópikus szilárd részecskéin kicsapódik a levegő páratartalma, aminek intenzitása számos tényezőtől függ, például a páratartalomtól, hőmérséklettől, szélerősségtől.
Az összeesküvés-elmélet hívei szerint az utóbbi időben sokkal több „kondenzcsík” látható az égen, mint régen, és ez nem normális, a vegyszerszórással magyarázzák. Ezzel szemben tény, hogy az utóbbi időben átlag 12 évenként megduplázódott a légiforgalom, még a 2001-es megtorpanás  ellenére is. A növekedés prognózisa töretlen, a repülőgép gyárak kapacitása hosszú időre előre lekötött, a következő húsz évben húszezernél több új gép szolgálatba állítása várható, miközben ennél jóval kevesebbet vonnak ki, azaz a jövőben még több kondenzcsíkot láthatunk majd.
chamtrail2.jpgÉrdekes módon az üzemanyag felhasználás és az ezzel párhuzamos légszennyezés messze nem ilyen arányban nő, a korszerűbb hajtóművek fogyasztása és károsanyag kibocsátása drasztikusan csökkent az előző generáció típusaihoz képest. Érdekes adat, hogy az évente szállított több milliárd ember ellenére a légiforgalom a légszennyezés alig néhány százalékáért felelős, ötször annyi üvegház hatást okozó gázt termel  a világ szarvasmarha állománya.
Képzeljük el mégis, hogy a „chemtrail” hívőknek igazuk van, és a repülőgépek hajtóművéből mérgező anyag kerül ki. A tíz kilométer feletti utazó magasság miatt azonban teljességgel prognosztizálhatatlan, hogy az anyag hol ér majd földet, azaz célzottan lehetetlen alkalmazni. A különböző magasságokban más irányban eltérő sebességgel fújó szél több száz kilométerre is elviheti az anyagot, amelynek koncentrációja közben lecsökken. Hogy milyen mértékben, arra egy példa. A szélestörzsű  utasszállító gépek vészhelyzet esetén képesek a fedélzetén lévő üzemanyag leeresztésére, hogy csökkentsék a leszálló tömeget. Erre megvannak a kijelölt területek, Magyarországon például az Alföld felett van erre lehetőség. Néhány alkalommal már előfordult, hogy akár 40 tonna kerozintól kellett megszabadulnia a repülőgépnek a kényszerleszállás előtt, amely az utazó magasságnál jóval alacsonyabban repült. A kiporlasztott kerozin azonban olyan mértékben felhígult a levegőben, hogy a földön nyomát sem lehetett találni, pedig már kis mennyiségben is nagyon „ragaszkodó illattal” rendelkezik, amit minden repülő műszaki megerősíthet.

A Jetplanes blog cikke

A szerző felvételei