Volt egyszer egy Akadémia (in memoriam H.Á.)

Posted by

Odze György
Kosáry Domokos 1990-ben lett az Akadémia elnöke. Sokan azt gondoltuk, hogy most átéljük a történelmet, mások hittek benne, pedig nem akarták, volt, aki akarta, de nem hitt benne. Kosáry nem szeretett szerepelni, az újságírókat nem kedvelte, a nyilvánosság nem foglalkoztatta.
-Vigye innen az újságírókat – mondta nekem elnöksége első napján némi csendes türelmetlenséggel. – Itt komoly munka folyik.
-Kíváncsiak az Elnök Úrra – feleltem. Ő volt az átalakult rendszer első akadémiai elnöke, ez magától értetődő volt.
-Maga a sajtófőnök – nyugodott bele. De azért jólesett neki.
Egy hét múltán csakugyan ritkábbak lettek a telefonhívások, az újságírók más hírekre vadásztak.
Egy délután Kosáry hivatott.
-Mi van, már nem vagyok érdekes? – kérdezte kíváncsisággal vegyes gyanakvássa
-Ez a dolgok természete – válaszoltam. – Majd lesznek események, és akkor újra érdekesek leszünk.
-Maga a sajtófőnök, maga tudja – sóhajtott.

Egy alkalommal vidékről jöttünk haza, ő szokása szerint elöl ült, a gépkocsivezető mellett. Este volt már, hosszú ideje nem beszélgettünk, azt gondoltam, talán elaludt. — Megmondtam Antall Jóskának is – szólalt meg aztán olyan halkan, hogy abban sem lehettem biztos, hozzám beszél. – Megmondtam nekik, hogy új korszak van. Többé nem panaszkodhatunk az elnyomóinkra. És nem kenhetünk rájuk semmit.  Ilyen helyzetekben pedig a legnagyobb veszély a saját hülyeségünk. Ettől senki sem fog megmenteni bennünket.
Hallgattunk egy ideig.
– Olvasta a Délibábok Hősét?[1] – kérdezte azután. 
 -Nem olvastam – ismertem be. Kosárynál nem lehetett füllenteni, illetlenség is lett volna.
-Van benne egy jó mondat: „A magyar mindent hisz, mit fél vagy remél”. Így aztán, ha a remények nem válnak valóra, jön a hivatkozás a balsorsra.
Aztán már nem beszéltünk többet.
1991-ben megjelent Morvai Ferenc, a hirtelen meggazdagodott nagyrédei üzletember, megalakította a „Megamorv-Petőfi Bizottságot” és úgy vélte, hogy a burjátiai Barguzinban megtalálta Petőfi Sándor sírját. El is mondta mindenkinek: „Amire a kommunista Akadémia képtelen volt, az sikerült egy lelkes magyar vállalkozónak.”
Ez azonban csak a látszat volt. Szentágothai akadémikus egyetlen pillantást vetett a csontváz fényképére és máris megállapította: „De hiszen ez egy nő!” – meg hát voltak egyéb, nemzeti színű ábrándokkal összehangolt tévelygések is. „A magyar mindent hisz…” –ez jutott eszembe. Az akadémiai szakemberek véleménye akkor az volt, hogy nem hallgathatunk tovább. Még Szentághothai is felhívott, érdeklődött, hogy mi lesz a következő lépés.
-Morvai  tudomásom szerint Petőfi temetésére készül – újságolta. – Már meg is rendelte az ágyútalpat, amivel Ferihegyen várják.  Nos, mi lesz?
Beszélnem kell Kosáryval, feleltem neki.
-Maga a sajtófőnök, nem? Hát álljon elő valamivel – és letette a kagylót.
Másnap reggel az irodájában vártam Kosáryt. A téma akkor már valamennyi újságot foglalkoztatta.
-Ki kell lépnünk a nyilvánosság elé, mielőtt mindenkit megbolondít – javasoltam.
-Szó sem lehet róla – Kosáry nagyon mérges volt. – Azt nyilatkozza az egyik lapban, hogy engem feljelent Gorbacsovnál, mert kommunista vagyok! Ez bolond!
-Éppen ebben áll a veszélye. Most csak az Akadémia mentheti meg a helyzetet – kicsit patetikusan hangzott, amit mondtam. De hát ez a hely szelleme is volt, ott álltam Barabás Miklós Széchenyi-portréja alatt.
-Az Akadémia ilyen alakokkal nem áll szóba – mondta Kosáry határozottan.
-Az Akadémiának állást kell foglalnia, méghozzá nyilvánosan. Elnök Úrnak személyesen.
-Nekem? – nézett rám Kosáry.
Nehéz pillanat volt.
-Igen, a Professzor Úrnak. Meggyőző lenne.
-Soha – mondta Kosáry. – Soha.
Másnap megjelent a Magyar Televízió forgatócsoportja az Akadémia székházában. Szokás szerint magam kísértem Kosáryt a felvételre.
-Lehet, hogy nagy hülyeséget csinálunk – mondta a lépcsőfordulóban. Megigazította a nyakkendőjét.  – De hát maga  a sajtófőnök. Maga tudja.
Elmosolyodott. Kis mosoly volt, de fontos. És hát Heller Ágnes is. A nagy tudósok utánozhatatlan természetes szerénységével és kedvességével. Én mindig kaptam puszit tőle: “Imádom a szemüveges pasikat”.

(A fotón: sajtóbeszélgetés az Akadémián, Kosáry elnökkel és Láng István főtitkárral)