Csatárok és labdaszedők

Posted by

Molnár Bálint
Mióta többet írok, mint amennyit olvasok (a kettő együtt nem mindig megy), szívesen nézegetek képeket. Nézelődés közben találtam rá erre a csodára. Meg kell mondanom, sőt, töredelmesen be kell vallanom, ennyire tökéletes fotót rég nem láttam. Főszereplőstül, képaláírásostul, mindenestül. Ez maga a kíméletlen tökéletesség.

Ez a kép, mint minden hasonló fotográfia, ami felkerül a miniszterelnök úr méltán népszerű közösségi oldalára, bizonyos értelemben az ország imázsa is. Hát ez nem kicsit az, ez nagyon országimázsos lett. Persze ez is szép a maga nemében…

… és erre sem lehet panasz,

de azért lássuk be, ennek nincs párja:

A címkép Orbán Viktor Facebook oldaláról származik. Az oldalon ezzel az aláírással: “Új csatárt igazoltunk. Jó munkát Miniszter Asszony….”

Nézzék meg jól ezt a két profilból ábrázolt emberi orcát! Benne van az egész ország és annak az országnak a tragédiája. Szinte ordítva mesélnek ezek a fejek, bár ha sokáig nézi őket az ember, erőteljesen elfárad. Nyilván az egész hatás elmaradna, ha nem írták volna alá azt, amit. De Kaminsky Funny Fanni odaírta. Nagyot is üt. A futballbuzeráns (nem sértegetni akarom, csak rögzítem, hogy hosszú évek kemény munkájával vívta ki magának ezt az elismerést) miniszterelnöknek – aki már évek óta nem foglalkozik nőügyekkel – az újonnan kinevezett nőnemű igazságügyi miniszterről most kivételesen nem a szabadságharc, a dzsungelharc, az utcai harc vagy a ketrecharc jutott eszébe, hanem a másik rögeszméje. A futball. Az ember, akinek elvileg egy országot kéne vezetnie – ám a hatalomba való görcsös és immár igencsak kényszerűség szülte kapaszkodás, a pusztítás és rendrakás címen előadott kétharmados megfélemlítés minden idejét elveszi -, már megint futballozik. Újabban már egy nőről is a futball jut eszébe, egyáltalán nem is akar úgy tenni, mintha Varga Lakhatásitámogatás Judit elsősorban nem azért szolgált volna rá az ő kiemelt figyelmére a mindent beterítő fideszes tesztoszteronbűzben, mert kurva jól dekázik amellett, hogy a női princípiumát is irigylésre méltóan beteljesítette. Áder János mindent aláíró aláíróembernek természetesen nem volt kifogása a kinevezés ellen, ahogy a Magyar Tudományos Akadémia kizsigerelése ellen sem lesz, nem beszélve az alapítványi iskolák beszántásáról, mert hiszen a CEU ellehetetlenítése sem hozta zavarba.

Úgyhogy nem maradt más hátra, mint megünnepelni a pillanatot. A narancsmezes honleány látványosan el van ájulva a megtiszteltetéstől, mint Jászai Gellért Mészáros Lőrinc barátságától. Felért a csúcsra. Nem akkor, amikor 37-szer rúgott a labdába anélkül, hogy az leesett volna, nem akkor, amikor a parlamenti bizottsági meghallgatásán új értelmet adott a Fidesz-hűségben gyökerező nagypályás arroganciának, és nem is akkor, amikor a – szintén a NER csöcsén lógó, közpénzzel kitömött – férjeurával tolt kispályás lakásbiznisz dacára alanyi jogon rászorultnak nyilvánította magát a havi 300 ezres lakhatási támogatással összefüggésben.

Varga Judit tegnap ért fel a csúcsra, a pezsgőspohárral a kezében, a feltétel nélküli lojalitásnak és az ötcsillagos szolgalelkűségnek örök mementóként szolgáló kenetteljes mosollyal az orcáján, ami remélhetőleg azóta sem múlt el neki. Azon sem csodálkoznék, ha a poharat eltette volna emlékbe. A hatalmas államférfiú, a sajnálatos módon elvetélt sztárfutballista és sufnijogászból lett maffiavezér beemelte őt a focicsapatába, és azt mondta neki, hogy csatár lehet. Nem azt emelte ki, hogy a Fidesz sokévi műanyagjogász felhozatalához képest szakmailag kimagaslóan felkészült és rendelkezik azzal a tapasztalattal, amivel egy potenciális igazságügyi miniszternek (és nem egy futballistának!) rendelkeznie kell. Hanem. Varga Juditra a megyekettes színvonalú futballcsapatként működő kormány csatáraként tekint a gazdája, és ez neki öröm és boldogság.
Aki a vak komondorok védőszentjeiből verbuvált kormányban nőként olyan meggyőződéssel állítja, hogy az Isztambuli Egyezmény politikai hiszti, ahogy ő, az bármilyen aljasságra képes. Azaz tökéletesen alkalmas a feladatra, ő a garancia egy rakás fontos dologra. Arra, hogy Magyarország a büdös életben ne ratifikálja azt az Isztambuli Egyezményt, hogy a büdös életben ne csatlakozzon az Európai Ügyészséghez, és hogy abban a pillanatban, amikor a vezér kiadja az utasítást, a közigazgatási bíróságok taktikai és gyávasági okokból időlegesen jegelt felállítását szó nélkül tető alá hozza. Varga Judit csatár nem fog kérdezni, se visszakérdezni, egy darab önálló gondolata nem lesz, de amit a másik pezsgőspohár tulajdonosa elvár tőle, azt üzembiztosan fogja hozni. Annyival magasabb szinten áll a táplálékláncban, mint Kósa, hogy soha nem fog belebonyolódni saját értelmetlen eszmefuttatásaiba, nem fog hebegni-habogni és szénné égni a nagy nyilvánosság előtt. Ellenben megbízhatóan védi majd a hont a Sargentini-jelentésekkel, az igazsággal és a valósággal szemben. Migránsozik, ha kell, brüsszeli bürokratázik, ha kell, hazaárulózik, ha kell és ő lesz a csapat legagressszívebb játékosa.
Erről szól ez a kép. Ami számos nőtársa számára valószínűleg megalázó lenne, az Vargának maga a beteljesülés. Az a perverz szatíros miniszterelnöki tekintet, amitől nekem egy köcsögnyi hideg borsóleves száguld végig a hátamon, Varga Judit számára a karrierje csúcsa. Ő tényleg elhiszi, hogy egy olyan csapatban, aminek Orbán is része, valóban szükség van csatárokra, ettől van annyira elalélva, hogy nem győzi köszönni a bizalmat. Márpedig ahol Orbán az egyszemélyes csapat, ő legfeljebb hátvédnek vagy labdaszedőnek kell. Ahogy az összes többi is. Az utólag mindent ki- és megmagyarázó, katasztrófaelhárító, végsőkig lojális, önkritikátlan segédmunkásnak.
Készült az elmúlt tíz évben pár olyan fotó, ami ezer szónál jobban megragadja ennek a focialista, félfeudális auto- és kleptokárciának a tragédiáját, de ez minden szempontból díjnyertes. Tegyük is előkelő helyre abba a szimbolikus albumba, amibe majd elkerülhetetlenül bele kell nézni, ha egyszer olyan kormánya lesz ennek az országnak, amelybe nem csatárokat, droidokat, kesztyűbábokat igazolnak, hanem tisztességet, becsületet, feddhetetlenséget, hozzáértést, gerincet és szakmaiságot.

A Kolozsvári Szalonna vezércikke