Az igazmondó hazug

Posted by

Lana meséi

Hol volt, hol nem volt, az Óperenciás tengeren és az Üveghegyen is túl, összeültek a Hazugok, hogy megtárgyalják a világ jövőjét. Beültek egy csodálatos üvegkupolás terembe, szépen körbe, középen a Főhazug állt egy dobogón. Az arcát egy fényszóró világította meg, s őszülő hajának tincseit egy rejtett ventilátor fújdogálta. Így kicsit titokzatos volt, de pont ezt szerette. Állt a dobogón, s azt képzelte, mindenek és mindenki fölött áll, mert ő a világ megmentője, az új messiás.
Ennek tudatában a zsebébe dugta a kezét és peckesen nyomta ki a mellét. Hosszú beszédet mondott, visszaemlékezett az előző évekre, s elmondta, a helyzet az, hogy semmi nem maradhat így tovább, változtatásra van szükség. Mind a hétszázan, mert ennyien voltak, nagyon mosolyogtak, hiszen tudták, a Főhazug, ahogy csak maguk között hívták, a köpcös, most sem az igazat mondja, vagyis nem lesz itt soha semmilyen változás, marad minden a régiben.
A köpcös megigazította a zakója alatt a kevlárt, s folytatta.
Aki nincs velünk, az nincs. Aki ellenünk van, azzal leszámolunk. Aki az akaratunkkal szembe megy, az megnézheti magát. Aki nem tapsol a sikereinknek, ellenség. Az a nő, aki nem szül legalább három gyereket, munkatáborba megy. A születendő gyerekek pedig nevelőtáborba.
Nem lehet, s itt már üvöltött, hogy taknyos sihederek kérdőjelezzék meg a tantervet, amit elfogadtunk. A rendőrök és az ellenőrök létszámát mindenhol, az utcán, a gyárakban, az üzletekben megtízszerezzük. Meg kell tudnia ennek a pernahajder népségnek, hogy hol lakik a hazugok istene.
Óriási taps, de volt egy piros sapkás hazug a második sorban, aki szégyentelenül felállt és elkiabálta magát.
Ne higgyetek neki elvtársak! Igazat mond! Akkor pedig nem lehet a vezérünk!
Váltsuk le, váltsuk le!- zúgta a tömeg. Ám a köpcös vezér csak állt a dobogón, nézte a háborgókat, s ekkor megjelent két fekete angyal, akik a hónaljánál fogva magasra emelték. Kicsit lebegett még a tömeg felett, s eltűnt a messzeségben.
Ámen, mondták egyszerre.
Itt a vége, fuss el véle.

Kép: Kondor Béla: Két angyal