A Párt szava

Posted by

Gábor György
Az európai szavazók nem a Néppártra szavaznak, nem a Szocialistákra szavaznak, nem a Liberálisokra szavaznak, nem a Zöldek/Európa Szabad Szövetségére szavaznak, nem az Identitás és Demokráciára szavaznak, nem az Egységes Európai Baloldalra szavaznak, nem az Európai Konzervatívok és Reformerek családjára szavaznak, hanem az egyes hazai pártokra, így a Fidesz-KDNP-re, a DK-ra, a Momentumra stb. Az Európai Unióban pártcsaládok kötnek alkukat egymással, vagyis különböző pártokhoz és pártcsaládokhoz tartozó politikusok, az erőviszonyoknak megfelelően, s a politikai logika mentén, úgy bizony, s nem mint az egyes országok képviselői állapodnak meg egymással. (Mert az én Magyarországomat nem a Fidesz és nem a KDNP képviseli, miként a szomszéd Józsi bácsi Magyarországát – vélhetően – nem a Momentum és nem a DK.) A nemzeti keretek hangsúlyozása ezen a szinten azért (is) értelmetlen, mert a nemzeti szempontok az egyes megválasztott képviselők személyében jelennek meg, akik persze – és nagyon helyesen – eltérő módon gondolkodnak a nemzet érdekeiről. Amikor Merkel a német Weberrel szemben a holland Timmermans politizálását részesítette előnyben, nem a hazáját árulta el, épp ellenkezőleg: úgy gondolta, hogy az EU érdekeit, benne Németország érdekeivel, ez utóbbi politikus képes hatékonyabban megjeleníteni. (Az most természetesen más kérdés, hogy ezt helyesen vagy tévesen gondolta-e Merkel.)
Éppen úgy tett, ahogy ezt tették azok a fideszes politikusok, akik annak idején Kovács Lászlóval vagy Andor Lászlóval szemben kampányoltak az EU-ban. Akkor ezek a fideszesek sem követtek el hazaárulást.
Ellenben a kormánypárti sajtó egyes képviselői, részben kínos tudatlanságtól, részben masszív szolgalelkülettől áthatva a Kommunisták Magyarországi Pártjának irányvonalát képviselik. Ugyanis – normál körülmények között – egy megválasztott képviselő, vagyis a mandátum tulajdonosa szabadon dönthet politikai állásfoglalásairól, horribile dictu, akár még a pártjával vagy pártcsaládjával konfrontálódva is.
Persze ahol otthon sem dönthet szabadon a megválasztott képviselő, ahol semmit sem számít a lelkiismeret (miután épp ez a legfőbb hiánycikk), ott nem érdemes ennek logikáját elmagyarázni azoknak, akik számára természetes és egyedül elfogadható a felülről kimondott és egyértelmű útmutatásnak szánt, ellentmondást nem tűrő verdikt.
A Párt legfelsőbb szava.