Olvasnivaló: Száll a kakukk…

Posted by

Székely Ferenc

Keserű történetek kísérték a ‘Száll a kakukk fészkére’ forgatását. A felvételek az oregoni Állami Elmegyógyintézetben zajlottak, úgy, hogy az alsó szinteket átengedték a filmeseknek, de a harmadiktól fölfelé tovább folyt a szokásos gyógykezelés és megfigyelés.
A forgatással járó zűrzavar közepette az egyik ápoló megszegte a protokollt, és nyitva felejtette a harmadik emeleti folyosó ablakát, amin keresztül egy igazi ápolt kimászott, és az udvarra vetette magát.
Másnap a salemi The Statesman Journal, morbid módon, ezzel a címmel jelent meg: Száll a kakukk fészkéRŐL.Nem sokkal ezután a klinika egyik orvosa, Dr. Brooks megfigyelte, hogy William Redfield színész nagyon rossz bőrben van, és felajánlotta neki, hogy megvizsgálja. Így derült ki, hogy Redfield leukémiás, és nem is élte meg a film bemutatóját. A vége felé Louise Fletcher, a Főnéni, egyre feszültebb volt attól, hogy a többi színész nevetgélhetett, míg neki a kőszívű főnővért kell alakítani, és olyan átéléssel, hogy a lassan már mindenki megutálta. A forgatás végeztével egy szál bugyiban táncolt el a stáb előtt, hogy lássák: ő is hús-vér ember. Ken Kesey, a regény írója nagyon kiborult azon, hogy a film eltért a könyv koncepciójától, és nem a Főnök szemszögéből mutatta be a történetet. Annyira megsértődött, hogy pert is indított a stúdió ellen, amit elbukott. Évekkel később, éjjel egy szállodai szobában unatkozva kapcsolgatta a kábeltévét és belefutott a filmbe. Először nem is ismerte fel, hogy mit lát, majd amikor rájött, gyorsan tovább is kapcsolt, és soha nem nézte meg egyben. Bromden Főnököt egyébként egy Will Sampson nevű férfi játszotta, aki járőr volt az oregoni nemzeti parkban. A castingolók ezt az egyetlen személyt tudták felkutatni, aki megfelelt a Főnök rendkívüli testalkatának. Később feltűnt még Clint Eastwood mellett a ‘Törvényen kívüli Josey Walesben’ is. Hamarosan kiderült, hogy szkelodermában szenved, és viszonylag fiatalon halt meg egy tüdőátültetési műtét során. Akkor már mindössze 60 kg-ot nyomott szegény.

 

Kép: Jack Nicholson a főszereplő