Ki kezdte a sorosozást?

Posted by

Serény Péter
Ha azt hitted, a sorosozás virtigli Hungaricum, jaj de nagyon tévedsz!
Az ötletgazdát így hívták: Szlobodan Milosevics… Igen, az a bizonyos.
Most kissé szégyenkezem. Nem azért hogy ezt nem tudtam; gondolom, ezzel nem vagyok egyedül. Hanem azért pironkodom, hogy ezt az informatív közlést egy olyan interjúból emelem ki, melynek ez voltaképpen egy bekezdésnyi „mellékmondata” csupán. Aki elmondta, ennél sokkalta többről, és igen-igen mély dolgokról beszélt. Végel László, a nagyszerű magyar író önéletrajzi regénye, Temetetlen múltunk címmel jelent meg az Ünnepi Könyvhétre: erről a kötetről beszélgetett vele Rácz I. Péter; ebből a Népszavában on-line is olvasható, elgondolkodásra serkentő szövegből idézem a vonatkozó részletet:
„A regényben írja, hogy Milošević használta először a Soros-bérencezést a politikai cél¬jaira. Ami érzékenyen érintette önt, hiszen 1994–2002 között a jugoszláviai Soros Alapítvány újvidéki irodavezetője volt. Mennyire különbözött a mostani, magyarországi sorosozástól az akkori? 
Szerbiában nem volt a zsidó felhang hangsúlyos, inkább az Európa-ellenesség. Miután a magyar diákoknak magyar tankönyvpótló füzeteket finanszíroztunk, a szerb állami televízióban azt állították rólam, hogy Szerbia alapjait rombolom. Őrület! Mondjuk, szívesen romboltam volna, de ehhez mind én, mind az alapítvány gyenge volt. Mindenkor és mindenhol, Magyarországon is, eltúlozzák az alapítvány erejét – csupán függetlenebb embereknek tud pluszlevegőt biztosítani, egy rendszer lebontásához kevés.”
Érdemes elolvasni a teljes interjút! Magyar író, magyarokhoz szól benne. Ha úgy tetszik: magyarosan, magyarán.

Új felvilágosodás reménye – Interjú Végel Lászlóval