Hajnal Brüsszelben

Posted by

(Brüsszeli jelentés)

Kőkemény alkudozás folyik Brüsszelben az Európai Unió vezető posztjairól. Elsősorban a Bizottság elnökének a személyéről. Hétfő hajnalban (július 1-én) 4 órakor találkoztak az “igazán fontosak”. Donald Tusk az Európa Tanács elnöke kávézott Angela Merkel német miniszterelnökkel és Emmanuel Macron francia köztársasági elnökkel. A hat-szemközti tárgyalás 25. percében behívták a holland Mark Ruttét és a spanyol  Pedro Sanchezt is. Ezt követően Tusk egyenként beszélgetett a többi uniós ország vezetőjével.
Ezek rövid találkozók lehettek, mert nem sokkal 7 óra után összehívták a nagy kerekasztal részvevőit.
Sokáig semmi. Aztán délelőtt 11-kor az általában jól informált Efi Koutsokosta, az Euronews tudósítója hozott egy listát  – stílszerűen – egy hátsó szobából. Eszerint mégis Frans Timmermans lesz a bizottsági elnök. Margrethe Vestager az első alelnök. A bolgár Kristalina Georgieva a Tanács elnöke. Charles Michel belga ügyvezető kormányfő a külügyek irányítója. Manfred Weber az Európai Parlament elnöke. De lehet, hogy félidőben felváltja őt a liberális Guy Verhofstadt. Efit majdnem megfojtották az érdeklődő kollégák.
Aztán eltelt mégegy óra, amikor mindenki a mobiljához kapkod. Preben Aamann az Európa Tanács szóvivője bejelentette, felfüggesztik a tanácskozást. Kedden 11 órakor folytatódik a plenáris ülés. A tudósítók enni mennek. A politikusok ismét kis, hátsó szobákba vonulnak.