Bonjour Tristesse!

Posted by

Ilyen volt Ungvári, mint ez az általa írt rövid Psota-nekrológ

Ungvári Tamás
“A mellékelt fénykép nagy drámát rejt. Ott van rajta az ijesztően fiatal Psota Irén, akit ezen a héten temetünk. A jobb szélső sarokban a besúgó Geigerné, Somló Vera, titkos ügynök, édesanyám egykori ismerőse, a belváros legjobb szabászának a felesége.
Bal szélén a Budapestre látogató Romain Gary, a Royal Airforce egykori pilótája, angol és francia író, Los Angelesi főkonzul, a Vilniusban született „Dzsingisz Kohn”, magát nevezte így. Aztán Jean Seberg, Hollywood angyala, a filmbeli Szent Johanna. Közülük már csak én élek, alulírott U.T., és gyászolom őket, különböző mértékben.
Seberg és Gary öngyilkos lett, ez utóbbi közös barátunk, Bill Stryron házában, Connecticutban. Sebergről az amerikai titkos-szolgálatok azt terjesztették, hogy egy fekete aktivistával csalta meg férjét.
A hírek hallatán Seberg elvetélt, koraszülött csecsemőjét nyitott koporsóban temettette el, hogy a fehér bőrszínét mindenki lássa.
Irén és Jean sokat fecsegett a Duna-partján, én többször is találkozhattam a Émile Ajar néven második Goncourt díját is elnyerő Dzsingisz Kohnnal. E kis bejegyzés után minden angol klubból kigolyóznának. „You don’t drop names.” Neveket fitogtatni, azokkal dobálózni tilos. Nem úri dolog. Gyászomban most megtörtem a parancsot. Bonjour Tristesse! – hogy Jean filmjét idézzem. Szép volt Veletek, Irén, Jean, Romain. A besúgónak is bocsássatok meg. Érdekből tette.”