Pseudomonas aeruginosa

Posted by

 

A ki tudja most éppen milyen nevű (talán Vidi) fehérvári klub a honlapján jelentette be, hogy mivel nem látják a garantáltnak a biztonságos mérkőzésrendezés körülményeit Sóstón, ezért a Zeta ellen július 18-ai Európa-liga selejtező első körének hazai meccsét Felcsúton fogják megvívni. Az Index szerint ha továbbjut a Vidi, akkor a második meccset is albérletben fogják majd játszani, az izlandi Breidablik és a lichtensteini Vaduz párharc győztese ellen. A közlemény továbbá úgy fogalmaz “az öltőzők használhatósága is biztosított lehet az első tervezett hazai mérkőzés időpontjáig” tehát pillanatnyilag nincsen garancia arra, hogy a probléma valóban megnyugtatóan megoldásra kerül. A héten derült ki, hogy antibiotikumokkal szemben ellenálló szuperbaktérium telepedett meg a Vidi FC új stadionjának ivóvíz-hálózatában. A tavaly átadott stadionban a pseudomonas aeruginosa nevű kórokozóval fertőzött víz folyik a csapokból. Ez a szokásos rutinellenőrzés során derült ki. Hogy a baktérium hogyan került bele a rendszerbe, azt egyelőre nem tudni. 

Talán emlékszik mindenki a tavalyi ásványvizes botrányra. Több tízezer palackot hívtak vissza. Összesen 12 márkát. Aztán kiderütt, hogy a visszahívott ásványvizek jelentős részét a Mészáros Lőrinc közvetett tulajdonában lévő Vivien víz palackozza. A céget 2015-ben jegyezték be, a bicskei ásványvízgyártó infrastruktúráját vásárolták meg. Természetesen a cég rendkívül sikeres évet zárt a 2017-es beszámolója szerint, a nettó árbevétele 259 millióról 646 millió forintra, az adózott eredménye 29 millióról 264 millió forintra nőtt. A kft. saját tőkéje 703 millió forint. A MÁV 2016-ban kötött közel 500 millió forintos szerződést két évre a Vivienvíz Kft-vel, védőital és ásványvíz szállítására. Aztán jött 2018. Több tízezer liter, tizenkét különböző fajta ásványvíz forgalmazását tiltotta meg és kötelezte a gyártókat a termék visszahívására a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

A Nébih közleménye szerint a tételeket a nitrition koncentráció és a pseudomonas aeruginosa baktérium engedélyezett határértéket meghaladó tartalma miatt kellett visszagyűjteni.

A Pseudomonas aeruginosa baktérium a kórházi körülmények között előforduló fertőzések egyik leggyakoribb és legveszélyesebb előidézője. Olyan baktériumfajtáról van szó, amely a klóros fertőtlenítésnek is ellenáll, és egy sor UV-kezeléssel szokták a vezetékes ivóvíztől is távol tartani. A baktérium a fül, orr, nemi szervek, gyomor, bél nyálkahártyáin, sebek felületén súlyos gennyes fertőzést okozhat. A palackozott ásványvizek közül igazán a szénsavmentesekben szaporodhat el könnyebben, különösen, ha a vizek jó ideje raktárban állnak, főként ha melegben, esetleg napon tárolják azokat.