A döbbenet napjai

Posted by


Kocsis Tamás

Máig sem tudják, miért csapódott földnek a MALÉV Berlinből érkező gépe IL-18-asa 1975. január 15-én, a Ferihegyi repülőtér mellett. A repülő az irányító központtal, majd a ferihegyi toronnyal folyamatos rádió kapcsolatban közelítette meg a kijelölt leszállópályát, belesüllyedt a nagyjából 450-500 méter magasan található sűrű felhőrétegbe, majd 17 óra 21 perckor, nagyjából 300 méteres magasságon egyszer csak újra emelkedni kezdett. Ezután megszakadt a rádiókapcsolat, majd hatalmas detonációt hallottak a reptér közelében tartózkodók. A gép az utolsó rádióüzenet után 17 másodperccel, a leszállópálya kezdetétől nagyjából egy kilométer távolságban, a középvonalától pedig 160 méterre csapódott a földbe, és ahogy a későbbi jelentés fogalmazott: a farok részét leszámítva teljesen megsemmisült. Az öt főnyi személyzet és a négy utaskísérő közül senki sem élte túl a katasztrófát.
Az az akkori Fehér Házban én voltam munkaidő után (17 óra) az ügyeletes munkatárs, nekem jelentette remegő hangon Ferihegyről az ottani illetékes: „Ebben a percben lezuhant egy gépünk. Szerintem mindenki meghalt”.
A Ferihegyi katasztrófa életem sohasem felejthető, talán legdöbbenetesebb pillanata volt…
Együtt azzal a másikkal, amikor Zuglóban, az Amerikai úti lakás konyha ablakából friss házas feleségemmel szemtanúi voltunk, hogy 1961. augusztus 6-án a MALÉV Dakota típusú gépe („testvéreit” LI-2, Teve néven szovjetizálva ismertük) – utóbb kiderült, aznapi hatodik városnéző repülésén – az Uzsoki utca felett zuhan, majd fültanúi, amint semmi mással sem összetéveszthető robajjal a Lumumba (ma Róna) utca 224. számú ház felső emeletébe csapódik. A tragédiában a gép személyzete és összes utasa, valamint a házban még három ember vesztette életét. Néhány órával később azt is megtudtuk, hogy a tragédia áldozatai között volt jó barátunk, az azóta szintén elhunyt nagyszerű fotóművész, Szalay Zoli felesége is.
1971. augusztus 28-án pedig a koppenhágai repülőtér közelében a tengerbe zuhant a Malév Il-18-asa. Ott a gép egyik stewardesseként Szalay Zoltán húga szolgált és halt szörnyet…

Címkép: Radó Iván gyűjteményéből