Felkészülni Orbán ellen

Posted by

Boris János
Szerintem a “vízió” az addiktológia, a pszichológia és az elmekórtan vizsgálati tárgykörébe esik, és alígha politikai és főleg nem gyakorlati kérdés. Bár aki tényleg komolyan gondolja, hogy egy év múlva a budapesti járművek mindegyike légkondícionált lesz, két év múlva minden harmadik budapesti lakos olcsó ám minden igényt kielégítő bérlakásban fog élni a Rózsadombon, továbbá a metróalagútakban repülők fognak közlekedni (Karinthy találmánya) a Csömöri úttól a Filatori-gátig (szintén), annak valóban “víziói vannak”, és jó lesz, ha lejön a drogokról, vagy felkeresi elméjének gondozóját. De jó, beszivárog (és lassacskán beépül) a magyar nyelvbe szó angol nyelvi jelentése. Nádasdy és Kálmán tanár úraktól tudjuk, hogy ez már csak így van.
Nem is ez a lényeg.
A lényeget hibátlanul leírta és megjelölte Bruck András június 15-i posztja az Újnépszabadságban. Egy ellenzéki budapesti főpolgármesternek (ha lesz ilyen) súlyos politikai feladata lesz: az ellenállás centrális alakjává válik.
Éppen ezért jó lenne, ha a előválasztásig-választásig a részvevők felismernék, hogy teljesen lényegtelen és érdektelen, melyik polgármesterjelölt-jelölt mit ígér, milyen program és milyen “vizió” az, amit meg ajkar valósítani. Úgysem rajta múlik–vagy csak kevéssé–mit tud megtenni. A budapesti választók, úgy gondolom, vannak annyra szofisztikáltak, hgy tisztában legyenek mindezzel. Amúgy sincs, aki ne tudná, mi mindenre lenne szükség, és nagyjából milyen priorítási sorrendben.
Tetszenek emlékezni Tétényi Évára és Esztergomra a 2010 és 2014 közti évekből? A várost kis híján működésképtelenné tette, az akkor még a mainál jóval kevésbé kiépült és minden ható Fidesz-maffiaállam és a polgrmeszter-asszony saját, esztergomi Fidesz-frakciója.
Én egyet kérdeznék a T. jelölt-jelöltektől, és nem látom, hogy ezt túlzottan feszegetné bárki: “Tessék mondani, önnek milyen konkrét stratégiája van arra, ha az Orbán-kormány minden módon igyekszik majd ellehetetetlenítni az Ön működését? És nem csak fényességes terveinek és “víziójának” megvalósítását fogja megakadályozni, hanem a város napi működését teszi lehetetlenné? Hogy fogja Ön maga mellett tartania fővárosiakat, ha azok esetleg napi nehézségek millióival szembesülnek? Ha majd sötétbe borul a város, nem viszik el a szemetet, nem jár majd a troli, kiárad a Duna, mert a vagy. százmilliárdos éves deficittel működő város költségvetését nem egészíti ki az állam? Sőt , megakadályozza, hogy a saját pénzeihez hozzájusson. Mindezt miközben enyhe túlzással az országot jelentős részben Budapest “tartja el”? Mennyi is a részaránya a GDP-ben, az adóbevételben? Mit tesz ön ekkor? Mert én biztos vagyok abban, hogy Orbán Viktornak már készen vannak a tervei egy ellenzéki Budapest megbüntetésére. Én arra szavaznék, aki a leggyakorlatiasabb és a legreálisabb választ adja erre a kérdésre, és nem arra, aki földi Édenkertet ígér Budapest helyére. De az sem elegendő válasz. hogy én olyan kemény leszek Orbán Viktorral, mint a gyémánt (vagy majd jól meghúzom a fülét).
A választóknak meg azt mondanám: arra tessék szavazni, azt tessék Tarlós ellenfélnek választani, akiben a leginkább látják a képességet és az erőt arra hogy ne csak Tarlós potens ellenfele, hanem egyben Orbán ellenpontja legyen, és akiben látszik annyi erő és ügyesség, hogy adott esetben ki tudja csikarni, erővel, és igen, ha kell, kompromisszumokkal, hogy a város ne veszítse el a működőképességét, mert különben hamar elállnak mellőle azok a fővárosiak, akik –ma van rá esély–esetleg főpolgármesterré választják.
A vízióit megvalósítja majd (optimista leszek) a következő országgyűlési választási győzelem után.