Ordináré műsor

Posted by

Üdvözlöm a kedves olvasókat! A kedvetleneket is természetesen, mert a jófejség ezt megköveteli. Hétfő után megint hétfő, ez az úristennek nem akar változni. Vagyis nem, mert ha megint hétfő lenne, még az is lehet, hogy a drága miniszterelnök úrnak ott kellene gusztustalankodnia és ótvarkodnia az országnak házában, ahogyan azt tette tegnap is az azonnali kérdések órájának csúfolt arcpirító miniszterelnöki produkcióban. Lehet, hogy ehhez hozzá lehet szokni, de nekem még mindig nem sikerült.
Pedig eddig is igen alacsonyan repültek a papírból felolvasott boldogkarácsonyozások, de azért az mégis újabb lehányt kilométerköve a felcsúti kultúra megállíthatatlan terjeszkedésének (hol van már Vona Gábor szemöldökcsipesze és a Jobbik csicskapártozása?), hogy amikor a vagyonosodásáról kérdezi valaki – ahogyan akár az utca embere is kérdezhetné, ha Spontán elvtárs járna emberek közé, akiket nem gondosan válogattak ki a megjelenése előtt -, ez esetben Jakab Péter, a Jobbik frakcióvezetője, akkor jön a papírból idétlenkedés. Hogyan és még meddig elfogadható az, hogy ha azt kérdezi valaki a miniszterelnöktől, hogy miért nem elég neki a miniszterelnöki fizetése, miért kell Mészáros fedőnéven lepusztítania az országot, miért hal meg évente több tízezer ember tisztességes egészségügyi ellátás hiányában a kórházakban, akkor erre az a válasz, hogy őt minősíthetetlen hangnemben megtámadták, és hogy az illető készülékében van a hiba. Meddig érdemes még eltűrni, hogy ha az a felvetés, hogy a fiatalok 40%-a elhagyja az országot, a teljhatalmú állampárt meg közben száraztésztával (zsák krumplival, tűzifával éppen mikor mivel) vásárolja meg a legszegényebbek szavazatait, akkor az a válasz, hogy aki olyan választási eredményeket ért el, amilyeneket, az kussoljon és pihenjen meg.
Miért tolerálható az, hogy ha a miniszterelnökön számon kérik – Harangozó Tamás, az MSZP képviselője jelen esetben -, hogy a teljhatalomban pöffeszkedő kormánya elvette a megváltozott munkaképességűeknek járó segélyt, amiről mind az alkotmánybíróság, mint a strasbourgi bíróság kimondta, hogy törvénysértő, és március 31-i határidőt állapított meg ennek a törvénysértésnek megszüntetésére, akkor arra az a válasz, hogy bezzeg a szocialisták, bezzeg a Bajnai-kormány? Mi köze van egy nyilvánvaló, jelen idejű jogsértésnek ahhoz, hogy mi volt az elmúlt kilenc év előtti elmúlt nyolc évben? Hogy jön ahhoz ezt a társadalmi csoportot (az összes többi mellett) bizonyíthatóan orrba-szájba szívató kormány feje, hogy a 600 évvel ezelőtti kormányok bűneire hivatkozva, válasz helyett azzal takarózzon, hogy neki ilyen emberektől szociális kérdésekben nincs módjában kioktatást elfogadni? Mert ha a 600 évvel ezelőtti kormány állítólag elvette a nyugdíjasok, az orvosok, a rendőrök járandóságának egy részét, devizahitel-csapdába engedte csúszni az embereket, majd a bankok oldalára állt, akkor Orbán Viktornak erkölcsi felhatalmazása van szarrá szívatni a megváltozott munkaképességű, kisemmizett, egzsisztenciális nyomorúságba taszajtott embereket? Igen, ezt mondja, egészen konkrétan. Ez az erkölcsi relativizálás működteti a kétharmadot tizedik éve. Hogy a normalitás részévé tették ezt a tényállást: ha azok loptak, csaltak, hazudtak, akkor nekik ezután már többé nincs semmilyen alapjuk megszólalni, továbbá ha azok loptak, csaltak, hazudtak, akkor a Fidesz is nyugodtan teheti ezerszeres nagyságrendben is ugyanazt, mert egyszerűen evidencia, hogy őket ezért nincs aki számonkérje.
És aztán így jutunk el odáig, hogy a kizárólag ízléstelen válaszokban utazó Orbánnak ráfér a pofájára minden idők legízléstelenebb hozzászólásának minősíteni Szabó Tímea ama felvetését, hogy vajon miért kaphatott megmagyarázhatatlan előnyöket a magyar állammal közös vállalkozást működtető svájci Viking cég, hogy miért engedték szabadon a szállodahajó ukrán kapitányát, amely hajót – szintén érthetetlen módon – hagyták elhagyni az országot. A tegnapi nap tanúsága szerint még sokáig lehet ezzel az ordenáré műsorral szórakoztatni az országot, lehet nyegléskedő/sértődött/álfelháborodott/kioktató/lesajnáló, ám érdemi reakciókat és információkat nyomokban sem tartalmazó válaszokban rászarni a komplett ellenzék fejére. De azért azt ne felejtsük el, hogy ilyenkor nem az ellenzéki képviselőket alázza meg ez a totálisan elszabadult, szereptévesztett szolga, hanem azokat az embereket, akikkel más körülmények között takarózni szokott (mimagyarok). Ez az útszéli késdobáló a magyar parlament, ahova a miniszterelnök évek óta csak azért jár be, hogy Semjén Zsolt szerelmesen kielégült tekintete által kísérve hétről hétre megalázza ezt az országot a nemválaszaival. Hatalmas teljesítmény, amikor a korrupt tolvaj azon forgatja a szemét, hogy korrupt tolvajnak nevezik.
Ehhez képest már csak a bőr sül le csendesen az ember pofájáról, látva, mi történt az MTA átalakításáról szóló törvénnyel, amiről nem mellesleg azt nyilatkozta kutyafuttában tegnap a felcsúti (miután az ATV-nek azért válaszol, ha a parlament folyósóján odaosonnak hozzá), hogy az egy kiváló törvényjavaslat. Hogyne lenne kiváló, baszki, hát hiszen kiszervezik a teljes akadémiai kutatóhálózatot az MTA alól és a kormány aluliskolázott elvtársainak felügyelete alá helyezik. Szóval miután Lovász László MTA-elnököt már korábban szemrebbenés nélkül megalázták a fideszes kulturális bizottságban, már ez sem különösebben szóra érdemes, de azért mégis. Végighallgatták Lőrincz Viktort, az Akadémiai Dolgozók Fóruma képviselőjét, aki rámutatott Palkovics szégyenletes gánymunkájának tárgyi tévedéseire, arra, hogy az MTA megcsonkítása mögé egyetlen büdös, komolyan vehető szakmai indokot sem sikerült felsorakoztatni, hogy a kormány nem rendelkezik semmiféle stratégiával vagy hatástanulmánnyal, ami indokolná a tervezett átalakításokat. Lőrincz a magyar tudomány és a nemzet elleni bűnnek nevezte ezt a nyomulást, és jelezte az elvtársaknak, hogy ennek tudatában szavazzák meg ezt a szégyenletes törvényt. A bizottság fideszes többségének, a bólogató droidok brigádjának nem is kellett kétszer mondani: megszavazták, úgyhogy hamarosan a parlament elé kerül, és ennek is vége lesz.
Gondolom, hogy miután mindig mások készülékében van a hiba, a néppárti bölcsek vezetője. Herman van Rompuy is elmehet melegebb éghajlatokra, miután annyira nem volt lenyűgözve attól a levéltől, amit a küldetéstudat a minap írt a vizsgálóbizottságnak magyarázkodásilag. Amely levélnek a lényege röviden az, hogy minden nagyon szép, minden nagyon jó: a magyar jogszabályok mindenben megfelelnek az uniós jognak, a bíróságok, és a sajtó független, a CEU-t senki nem vegzálta, dehogy kampányoltak ők az EU ellen, csak nyílt párbeszédet szeretnének, az OLAF vizsgálatok ügyében indult nyomozások ügyében minden fasza, őfényessége kereszténydemokrata, családpárti és migránsellenes. Herman van Rompuy ezt nyilatkozta ezzel az ömlengéssel kapcsolatban egy belga tévében:
Ha barátian fogalmazok, akkor a válaszok nem voltak igazán meggyőzőek, ha kevésbé barátilag fogalmazok, akkor problematikusak.
Ha barátian fogalmazok, akkor nem lehetne befejezni ezt az udvarias óvatoskodást minden idők egyik legnagyobb politikai szélhámosával kapcsolatban? Ha kevésbé barátilag fogalmazok, akkor nem értem, hogy a tetves kurva életben lehetséges az, hogy még mindig értetlenkednek? Problematikusak? Azok után, hogy a Kossuth Rádióban elhangzott igehirdetésében ezt mondta:
Nem fogadom el, hogy idejönnek, és mint a lóvásárban, megvizsgálják a fogunkat.
Mi nem világos abból, hogy ez a bolondját járatja mindenkivel, aztán hidegvérrel hátbaszúrja azokat is, akiket a barátainak hazudik? Miért kellene barátian fogalmazni? Hát nem tudom, ha ezt tűnik jó ötletnek, akkor bohóckodjanak tovább, ez meg majd röhög a markában. Ahogy a magyar parlamentben felmos hétfőnként a nemzet önbecsülésével, Európát is szarba veszi. Ahogy eddig.
Azt hiszem, egyelőre ez is több volt, mint elegendő. A kánikulára való tekintettel ma is legyenek óvatosak, bár ez a NER ellen nem véd, de akkor is. Minden jót, később jövünk vissza!

A Kolozsvári Szalonna vezércikke