KFG

Posted by

Bruck András

Múlt heti, Ki legyen a főpolgármester? című posztom nagyon gyengén teljesített. Míg az eggyel korábbi, Miért fogok szavazni? c. írásom 4.6 ezer megosztást és 3.3 ezer lájkot kapott, ez csupán 168 megosztásig és 421 lájkig jutott. Ez az óriási különbség magyarázatra szorul. A legkézenfekvőbb, hogy az írás 1/ túl hosszú volt, 2/ nem volt elég jó. Van azonban egy harmadik lehetőség is, mivel az első kettő szerintem nem indokol ekkora különbséget. Talán inkább arról van szó, hogy az én olvasóim többsége DK- vagy MSZP-szimpatizáns, akikben erős a bizalmatlanság a Momentum iránt. Márpedig az említett posztban én egyértelműen Kerpel-Fronius Gábor mellett tettem le a voksom. Az érveim ezek szerint nem voltak meggyőzőek. Ezért most visszatérek a poszt néhány állítására, de sokkal rövidebben.
Meggyőződésem, hogy egy ellenzéki főpolgármesternek nem az üzemeltetés lesz a legfőbb feladata. Budapest akkor se omlana össze, ha én vezetném, arra való a szakértői gárda. Továbbá az is meggyőződésem, hogy Budapest már ma is Orbán kezében van, például a légkondicionáló nélküli, orosz 3-as metróval is ő büntette meg a fővárosiakat. Egy ellenzéki kézben lévő Budapest vezetőjével pedig még inkább ellenséges viszonyban lesz. Imádni fogja, hogy levegőnek nézheti. Az a jelölt tehát, aki azt állítja, hogy majd keményen fog vele tárgyalni, vagy még mindig nem tudja hol él, vagy tudatosan nem mond igazat.
A „mi polgármesterünkre” ezért alapvetően másféle feladatok várnak. Nekünk, ellenzéki polgároknak ma nincs hangunk, a sérelmeink belülről marnak bennünket A főpolgármester legfontosabb dolga ezért az lenne, hogy visszaadja a hangunkat, és országszerte terjessze az ellenállás szellemét.
Volt már példa a polgármesteri szerep ilyetén felfogására. Manila egykori legendás polgármesterének (Arsenio H. Lacson) azon kívül, hogy rendbe tette a várost és annak pénzügyeit, „mindvégig saját rádióműsora volt, helyi és országos ügyeket elemzett… Két elnök haragját is kivívta kormányzatuk sistergő bírálatával. Így jellemezte az egyik helyi politikust: Milyen fiatal és már milyen korrupt.”
Pontosan ez az a szerep, amit én elvárnék a mi főpolgármesterünktől: értünk, az igazságunkért is harcoljon. A Tarlós elleni győzelem Orbán elleni győzelemmé is átfordítható volna, de nem bárki által. Szerintem erre se Karácsony Gergely, se Kálmán Olga nem igazán alkalmas. Az előbbi túl sok elvtelen kompromisszumot kötött már, és KO-nak se tett jót az ATV megalkuvó, kétkulacsos miliője: őt magát is túl sokszor láttam megalkuvónak. Kétlem, hogy az a cél vezérelné, hogy a főpolgármesteri irodából az ellenállás városává tegye Budapestet. Akkor meg minek ücsörögne ott?
Egy főpolgármesternek még Orbán alatt is lehetne szava, súlya, közvéleményt alakító hatása, ezért egy ilyen karakter 2022-re az egész ellenzéket sokkal jobb helyzetbe hozhatná. Szerintem ehhez az ideálhoz magasan KFG áll a legközelebb. Nagyon fontos lenne, hogy ősszel ő legyen Tarlós kihívója.