Nőből legyen

Posted by

Rab László

Nemrég írtam egy vegyes műfajú írásművet, azzal kezdtem, hogy keresd a nőt, és lőn. (Noha Donáth Annát emlegettem, ám most) Olga kapcsán tombol az érzelmi vihar, amihez csak annyit tennék hozzá, hogy ti nem találkoztatok vele szombathelyi várositévés korában; nem szeretnék a szexizmus csapdájába esni, de akkor saccperkábé másfél óra alatt köztársasági elnök tudott volna lenni. De ez mellékes körülmény. Most fellángolt körülötte a vita, hogy egy újságíró, aki nem ért semmihez, hogy gondolhatja, hogy főpolgármesterségre aspiráljon.
Nos, előadom, hogy jó egy évtizeden át voltam a Népszabadság zalaegerszegi tudósítója, két megye, Zala és Somogy korlátlan helytartója, aki olykor Vas átnyúló részeit is annektáltam, amikor például a pesti kollégák Siófokra vagy neadjisten Keszthelyre merészkedtek, fölhívtam őket, és megkérdeztem, van-e beutazó vízumuk. Jelentem, rend volt a Dunántúl megfelelő részein, amíg uralkodtam. Amivel csak azt akarom mondani, hogy egy ilyen kisvárost, mint Budapest, még én is simán el tudnék vezetni, Kálmán Olgának sem okozna különösebb gondot, nem kell ahhoz tekintélyes halljakendnek lenni, hogy valaki modernizáljon egy (ilyen, hangsúlyozom, igen kis méretű, nem túl bonyolult problémákkal küzdő) várost.
Én például (halálkomolyan) azzal kezdeném, hogy megtiltanám a Budáról Pestre és Pestről Budára való autókázós átjárást, aztán meg kivonnám a politikusokat a parkolási macherből, és persze az is kellene, hogy az ingatlanpanamázó párttetveket eltakarítsam az útból – ilyet egy virtigli politikus soha meg nem merne tenni, mert azonnal kinyírnák, csak egy amatőr állna bele gyanútlanul.
Olyan kell tehát. Nőből legyen, mert attól Orbán is összefossa a bokáját.
Mindez persze játék, gyilkos játék, könyörgök, egy csóró előválasztásról van szó, annak, aki talpon marad, még azt is el kell érnie, hogy a tisztelt ellenzéki szavazó rányomjon egy X-et, ami nem könnyű. (Jelzem, épp most indulok Budáról Pestre, kocsival vagyok és egyedül, kéretik előlem lehúzódni a szélső sávba, mert fertelmes módon sietek). TRALLALAH!