A pápáról

Posted by

Eva S. Balogh az amerikai Hungarian Spectrumban a pápa csíksomlyói látogatásáról ír. 1999-ben már járt pápa Romániában. De II. János Pál akkor engedett az ortodox egyház követelésének és csak Bukarestbe ment, nem kereste fel Erdélyt. Pedig itt él az ország katolikusainak többsége. Az a tény, hogy Ferenc pápa most háromnapos látogatása során Bukaresten kívül felkereste Csíksomlyót (a magyarok éves zarándoklatának helyszínét) és Balázsfalvát, amely Romániában a görög ortodoxia központja, jelzi a pápaság politikájának változását.
Az országban 500 ezer magyar és 300 ezer román katolikus él. Vagyis a népesség 4 százaléka. A lakosság 6 százaléka (magyarok és románok) protestáns. A görög katolikusok számát a hivatalos statisztikák 150 ezerre teszik, de az egyház saját adatai szerint 650 ezren vannak.
A magyar kisebbség nagy reményt fűzött a látogatáshoz. De a pápa üzenete nem az volt, amire számítottak. „Küzdd le a sérelmeidet és tekints a jövőbe.” Nem beszélt nemzetekről, csak emberekről, nem beszélt vallásokról csak hitről. Nem biztos, hogy a rengeteg ember, aki ott állt az esőben – legyenek magyarok vagy románok – a sérelmei leküzdésén gondolkodott. A pápa békéltető beszédére nem nagyon rímelt a Magyar Hírlap cikke, amely kiemelte, hogy érkezett egy román csoport, „mindegyikük román zászlóval felcicomázva.” Átnézve a magyar lapokat, csak két orgánum, az Index és a 168 óra írt tényszerűen arról, hogy a pápa Balázsfalván bocsánatot kért a cigányságtól, mert az egyház Káin és nem Ábel népének tekintette őket.
Ami a bocsánatkérést illeti az igazán kemény kommentárok erre vonatkoztak. A Pesti Srácok szerint a pápa Soros bérence és az Indexet Zsidexnek nevezi arra utalva, hogy ez egy zsidó publikáció. Megjegyezendő, hogy a Pesti Srácok nem a szélső jobboldal lapja. A Fidesz szponzorálja, főszerkesztője rendszeres vendég az állami tévé csatornájának vitaműsoraiban,
Ami még a misét illeti magyar részről ott volt Áder János köztársasági elnök, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes. Orbán Viktor inkább elrepült Spanyolországba meccset nézni.