Káoszt látott a hadihajó kapitány

Posted by

Kaotikusnak írta le azt, amit szerda este a tragédia előtt a Dunán látott Ken W. A. Hoffer nyugalmazott kanadai hadihajókapitány, aki 35 évet töltött el a kanadai haditengerészet kötelékében.
A szakember Közép-európai körúton van, turistaként érkezett Budapestre, és az esős idő ellenére is úgy döntött, hogy elmegy feleségével egy városnéző útra az egyik nagy hajóval. A tengerész elmondta: éppen a vízen tartózkodott, amikor a tragédia történt. A budai part irányából tartottak a pesti partra, amikor a fedélzeten elhangzott a kiáltás, hogy ember a vízben. Mint elmesélte, ilyenkor a legfontosabb, hogy aki csak él és mozog a hajón, a vizet figyelje, hogy hol bukkan fel a szerencsétlenül járt. Így is történt, a hajón minden szempár a folyóra szegeződött. Rövidesen a Margit híd irányából egyre több roncs, székek, fadarabok érkeztek a vízen. A Lánchíd környékén jártak, amikor egymás után három embert láttak a sodrásban, közülük az egyik mozgott, míg a másik kettő mozdulatlanul lebegett a vízen. A kapitány elmondása szerint a sötétben úgy lehetett őket észrevenni, hogy a parti fények bevilágították a vízen lévő emberek arcát. „Kékesen fénylettek a vízen” – emlékszik vissza.
A magyar hatóságok egyetlen egy embert nem tudtak kimenteni élve! A vízben lévő embereket végül civilek és az érkező más hajók mentették ki, a 21 eltűnt sorsáról nincs tudomásuk.A kapitány elmondta, hogy időközben végignézte a balesetről nyilvánosságra hozott felvételeket. Szakmai véleménye szerint a híd alá nagy sebességgel érkező svájci szállodahajó óriási hullámot tolt maga előtt, és a hídszűkületben felerősödő hullám mozdította ki a menetéből a jóval kisebb Hableányt. Szerinte a hátulról érkező, erős torlóhullám elkapta a kis Hableány hátsó részét és a meder felé fordította a hajót. Majd eltalálta, felborította a hátulról nagy sebességgel érkező szállodahajó, és a Hableány pillanatok alatt megtelt vízzel és elsüllyedt.
Ken W. Hoffer szerint a városnéző út során a Dunán kaotikusnak minősíthető állapotokat látott, amit a videofelvételek is megerősítenek, hogy mekkora és nem szabályozott az esti turistahajó forgalom.

A Hirhatár, a külföldi magyarok lapjának írása