Orbán helye Európában

Posted by

Eva S. Balog, a Hungarian Spectrum főszerkesztője szerint nagyon kétséges, hogy Orbán Viktor – ha őszinte magához – nem gondolja elsöprő győzelemnek az EP választás eredményét, ahogy azt szervilis elemző cége a Századvég teszi. Orbán abban reménykedett, hogy a 21 magyar mandátumból minimum 14-et szerez. Ekkor eldicsekedhet azzal, hogy nemcsak a nemzeti, hanem az európai választásokon is kétharmadot szerez.,
Ha pedig csalódott a Fidesz teljesítményével, akkor kétségtelenül elégedetlen lehet az
európai parlamenti választások általános kimenetelével. Képtelen lesz vezető pozíciót szerezni az Európai Parlamentben. Felégette a hidakat az Európai Néppárttal és flörtölni kezdett a szélső jobb pártjaival. Valószínű, hogy két szék közt a pad alatt találja magát.
Nehéz bármit megjósolni. Orbán korábban azt mondta, hogy a Fidesz nem maradhat a Néppártban, ha az tárgyalni kezd a „bevándorlásbarát erőkkel”. Szijjártó külügyminiszter tegnap meg azt nyilatkozta, hogy a magyar kormány nem támogatja egyik európai csúcsvezető-jelöltet sem. A Fidesz „elképesztő támogatás birtokában” készen áll , hogy
segítsen „megfelelő” személy kiválasztásában. Itt vannak a jelenlegi jelöltek: Manfred Weber (EPP), Frans Timmermans (PES), Guy Verhofstadt (ALDE), Margrethe Vestager (ALDE), Ska Keller (EGP), and Jan Zahradil (ACRE). Nem bírok elképzelni olyan helyzetet, amikor a magyar miniszterelnök otthoni támogatottságára hivatkozva – amit mellesleg mindenki számára ismerten csaló módon szerez – félre tudná söpörni őket és helyettük új, saját jelöltet állíthatna. Van jó néhány ember, aki attól tart, hogy az Európai Néppárt benntartja a Fideszt, én viszont azt mondom, Orbán játszmája véget ért. Manfred Weber, Joseph Daul elnökkel az oldalán a választások után azt mondta a sajtónak, hogy „nem működünk együtt olyan pártokkal, amelyek szét akarják verni Európát.” Később, amikor konkrétan rákérdeztek a Fideszre, azt felelte: „Az Európai Néppárt 26 képviselővel vezet, mi vagyunk a legnagyobb politikai család. Azt hiszem ez megfelelő válasz a Fideszt illetőkérdésre,”
Azt hiszem, Orbán maga se tudja, hogy végül hol fog kikötni.
Bernard-Henri Lévynek adott rendkívüli interjújában azt mondta, Magyarország törékeny és fenyegetve van. Ezért „azt szeretem, he valaki viszi a fáklyát.”.
Lévy rákérdezett:
– A Marine Le Pen-re gondol?
Megmerevedik, és már nem nevet
“Egyáltalán nem! Nincs semmi közöm Madame Le Penhez. Semmi.”
“Miért?”
– Mert Laurent Wauquiez figyelmeztetett, hogy ő átlépte a piros vonalat.– Laurent Wauquiez?
“Egy barátom. Sok barátom van Franciaországban, tudja.
“Mint például?”
Természetesen Nicolas Sarkozy. Aztán Jacques Chirac, aki mindig nagyon melegen köszönt. Valéry Giscard d’Estaing, a hatalmas példakép, akivel mindig megpróbálok találkozni, ha Párizsban vagyok.
De visszatérek Le Pen-hez.
– Úgy érti, azt sugallja, hogy ha ezek a francia barátok nem figyelmeztették, amikor Marine Le Pen-nel keresett szövetséget?
A válasz nem késett.
“Nem. Semmiképpen sem lennék a szövetségese.
– Még egyszer, miért nem?
– Mert nincs hatalmon.
Most én döbbentem meg.
Amikor a politikai vezetők nincsenek hatalmon, bármit is mondhatnak és csinálhatnak. Elveszthetik az önkontrolljukat. Nem akarok összekeveredni velük.”
Ha még mindig ezt érzi, akkor ha Marine Le Pen csatlakozik Salvini ENF (A Nemzetek és a Szabadság Európája) csoportjához, Orbán nem léphet be oda. .Aztán ott van még az ECR ( European Conservatives and Reformists), ahol találkozhat lengyel barátjával Jaroslaw Kaczynskivel. Orbán szereti a zavaros vizeket, amikor meg tudja mutatni politikai tehetségét. De, ha a játszma véget ér, akár hol is talál majd otthonra a Fidesz, szembe kell néznie a kőkemény valósággal, hogy nem politika csináló Európában, hanem csupán jelentéktelen kis erő.