Guinness-rekorder lett a dinnyési várpark

Posted by

„Gyerekként egy nagy várat képzeltem el magamnak. Azt gondoltam, egyszer majd megépítem.” – mondta Alekszi Zoltán, a dinnyési Várpark tulajdonosa, megálmodója, létrehozója. Aztán persze, amikor felnőtt, minden másként alakult: kis várakat épített – sokat. Senki nem hitt benne, de ő évekig kitartott az álma mellett. Tanult, készült, olvasott a várakról és arról, hogyan lehet megépíteni azokat. 2013-ban elkezdte, és ma már 38 vár áll a Várparkban.

Várak között sétálunk – vagyis inkább vármakettek között, még pontosabban vármásolatok között, amelyek kőből, téglából, fából épültek. Pontosan azokat az anyagokat használta Alekszi Zoltán az építésnél, amelyekből ezek a várak épültek akkor, a középkorban.

Rengeteg vár között sétálgatunk / Fotó: ORSZÁGKÉP
Rengeteg vár között sétálgatunk / Fotó: ORSZÁGKÉP

A felvidéki Hőnig vára, a Szentmária favár, a Nógrád megyei Drégely vára, a vértessomlói Vitányvár, a döbröntei Szarvaskő vára, a Vas megyei Zalak vára, a zalaszántói Tátikavár, a Somogy megyei Kereki vár, az erdélyi Solymos vára, vagy a szintén erdélyi László vára. Ez csak néhány a 38 várból, amit meg lehet nézni a dinnyési Várparkban. Elképesztő részletességgel dolgozta ki a várakat Alekszi Zoltán. Zsanér a várkapukon, ablakpárkányok, létrák és lépcsők a várakon belül, A várak falára kihelyezett táblákon el lehet olvasni, hogy hol voltak ezek a várak, mikor építették azokat, és meddig állhattak. Alekszi Zoltán most is dolgozik. Egy Árpád-kori falut épít hátul, a Várpark mögött. Ami igazán kuriózum lesz, az az Árpád-kori templom a falun belül.

„Minden vár építésénél a kiindulási alapom a régészeti ásatások alaprajza. Aztán a kutatok, és begyűjtök minden információt az adott várról. Végül megépítem – ugyanabból az anyagból, amelyből az a vár is épült a középkorban. A kővárakat kőből, a téglavárakat téglából, és most már van egy fa- és két palánkváram is. Ez teljesen új ötlet. A világ makettparkjaiban helyettesítő anyagokat használnak. Vagyis: minden épület gyönyörű, csodálatos, de műanyagból vannak. Én nem ezt követem.” A dinnyési várpark bekerült a Guinness-rekordok közé. Az oklevélen egyelőre 35 vár szerepel, de február elején küldték el a további 3 várról készült képet, ugyanis amióta bekerültek a rekordok közé, még három várat épített Alekszi Zoltán.

„A várak jellegét, alakját, formáját próbálom megépíteni. Legtöbbjükről csak a Jóisten tudja, hogy hogy néztek ki pontosan, de amennyi adat van róluk, azt mind felhasználom az építésnél. Amikor megnyitottunk, akkor még csak 18 vár volt, ma már 38. A régészekkel, kutatókkal is időközben folyamatos lett a kapcsolatom. Ha elkezdek egy új várat kutatni, már küldik is az adatokat, amelyeket tudni lehet róla.” A mostani tervek szerint végül összesen 70 vár lesz majd a dinnyési parkban

Fotó és szöveg az ORSZÁGKÉP alapján