Ki foglalkozik itt a gazdasággal?

Posted by

Varga Zoltán
Átlagosan kezdődött ez is. Előbb a téeszcsé, ott tán rájött, hogy Lenin élt, Lenin él, Lenin élni fog, meg könnyebb a semmiért pénzt kapni, mint ugyanazért orrvérzésig melózni, ezért gyorsan MSZMP, KISZ-patronáns, jelentsen ez bármit, majd propagandista – nnna! Azokat ismerjük. – majd alszik még párat és civilben már lakatos-melléküzemágvezető, nem civilben meg párttitkár. Úgy, mint a többi gyorstalpalós elvtárs.
Nyugi, ne mocorogjanak, mert közel már a célegyenes. Van itt még egy kis gánti kőbánya üzemvezetés, meg néhány év kiküldetés Líbiába. Ajándék a megbízható, rendszerhű elvtársaknak. Ennyi. A neheze.
Néha persze – állítólag – megcsetkelte a fiait rendesen, (m)ilyen a korszellem. Nehogy már a büdös kölykök pofázzanak vissza.
Aztán a Gorenje hűtők miatti nagy tülekedésben, amit azóta különben rendszerváltásnak is neveznek, a papa mire feleszmélt, már kőbányatulajdonos vállalkozó. Maga se nagyon tudja hogy, de egyik nap még a sör, meg Lenin-összes, másnap már egy komplett kőbánya, meg biblia. Így ment ez akkoriban, abban a nagy ramazuriban.
Igazi, szép, kereszténydemokrata karrier.
A papa persze – sacper kábé – rendesen tönkrement volna, mint annyian, akik a nagy osztozkodáskor gyárakkal mentek haza, csak időközben megjelent országunk egén a Kedves (ezentúl csak: K.) Vezető, aki a papa fia különben, és már akkor is K. Vezető volt, de még egy alig csúszó kuplunggal, meg mázsával könnyebben. Merthogy a K. Vezető meg gründolt magának egy pártot. És a nagy ribillióban nem gyárat szerzett a szép új pártjával, azzal sok a baj. Székházat. Azzal nincs baj.
Kézen-közön a székház eltűnt valahogy, senki nem tudja hogy – dehogynem tudja! Mindenki tudja. Csak akkor azt hittük, hogy ez nem államforma lesz, hanem egyszeri alkalom. Mert a K. Vezető akkor még fiatal volt, bohó és kellett neki a pénz. De tévedtünk! Államforma lett. És most is kell neki a pénz. – szóval a székház el balra a kilencvenes évek ködében, a K. papa meg nem tönkre, hanem a csillagokba ment.
Merthogy, hip-hop gazdag lett. Mondjuk nem nagyon gazdag, olyan átlagosan gazdag. Mert akkor még volt valami marhanagy családi etikai kódex, hogy ne ők nyerjenek mindent. Nem is ők nyertek. Csak szerényen például a felét Tokajnak, de az nem is a papa volt. Valaki más a szent családból. Az egy másik szép sztori. Ezért a papa meglepően szerény volt, csak a MOL-kutaknál árulták a köveit. Az ég tudja, mit vártak tőle. A Trabantba jó lesz majd keverék helyett?
De a papa ekkor még éli a friss kőbányatulajdonosok gondtalan életét. A K. Vezetőnek – aki miatt erős lelkiismeretfurdalása is lehetne a papának, miért verte anno szakmányban szegény ifjú K. Vezetőt, mint a répát, még huszonéves korában is. Mondom, erős lelkiismeretfurdalása lehetne, ha lenne neki olyanja, hogy lelkiismeret. De úgy tűnik, neki sincs. Ez ilyen család. – szóval a K. Vezetőnek is vannak talán akkortájt még nyugodt pillanatai, talán nem is tikkelt annyira. Kitudja!?

Na, mindegy. Ugorjunk! Vagy két évtizedet.
Napjaink. A K. Vezető csinosabb, mint valaha. A kuplung a végét járja.
Amire a kamera rásvenkel, a papa annyi idős majdcsak, mint Kósa kedves, édesjó anyukája. Azért érdekes, ezek mind ilyen korban őrülnek meg. Ez biztos valami genetikai csoda lehet állampártiaknál, vagy mi. Nemtom. Luxusautó, luxusmotor, disznó, disznó hátán, céghegyek, milliárdok. Nyolcvanév fölött Nobeldíj-várományos közgazda lesz mind! Igen, közgazda, mert mindegyik a „köznek” köszönheti a gazda(g)ságát. Nekünk, bamba magyaroknak. Hogy csinálják? És mi? Tudja valaki?
Ott tartottunk, hogy a papa már évtizede kereszténydemokrata, milliárdos, és öribarija a K. Vezető jószágigazgatójának, aki az angol királynőnél is kétszer gazdagabb. Szerencsétlen öreg hölgy! Évszázadok óta spórolnak ott a ködös Albionban, verik fogukhoz a hülye fontjukat. De a papa öribarija, a K. Vezető jószágigazgatója szűk nyolc év alatt, röhögve rájuk vert, vagy két utcahosszal!
Ööö..hol tartottunk? Ja! A királynőnél kétszer gazdagabb bank- és mangalicaszerelőnél!
Érdekes, mert a jószágigazgatóval együtt kezdődött – volt, vagy nyolc éve – az üstökös-szerű gazdasági szárnyalása a papának is, hogy mára mindketten elfoglalják jogos, jól megérdemelt helyüket Mordorföld sötét egén, mint pénzügyi sarkcsillagok.
Szóval a papánál eddigre valahol elkallódhatott a családi etikai kódex. Lehet soha nem is volt. Ezért ott virít egy rahedli állami, meg oligarcha-beruházásban is a kis családi manufaktúra (vicc! Csak vicc. Mondom, hogy az!) neve, logója, jönnek-mennek-dübörögnek a teherautók is serényen, merthogy újabban már szállít is a kisöreg.
De ne irigykedjünk, mert van is annak, aki el nem issza! Meg akinek a kedves fia, a K. Vezető. Csak az elmúlt évben ezerháromszázmillió – az 1,3 milliárd, a matekzsenik kedvéért – a családi kasszában. Nem is rossz. NEM IS ROSSZ! Még úgy sem, ha tudjuk,
“ORBÁN VIKTOR MINISZTERELNÖK NEM FOGLALKOZIK ÜZLETI ÉS CÉGES ÜGYEKKEL, MUNKÁJA KIZÁRÓLAG MAGYARORSZÁG KÖZ- ÉS POLITIKAI ÉLETÉRE IRÁNYUL.”
Így is van. Sejtettük.
A volt KISZ-patronáns, propagandista, párttitkár…ööö nem ezt hívják összefoglalóan kommunistának? Mindegy….a téeszcsé melléküzemág-vezető, bányász, a 79 éves, kis örökmozgó közgazdasági Nobeldíj-aspiráns, a csupaszív kereszténydemokrata papa. Az foglalkozik az üzlettel. Az! Ki más?