Otromba kis fémmasinák

Posted by

Nádudvari Anna
Bizony, otromba kis fémmasinák utaznak tőlünk, szám szerint huszonhárman, az 58. Velencei Nemzetközi Képzőművészeti Biennáléra. Ám nem fizikai valójukban, hanem számítógépes grafikán ábrázolva. 
Május 11-én, szombati napon nyílik majd a Biennálé, az ünnepélyes megnyitóra akkor kerül sor, de a Magyar Pavilon, benne az idei kiállító, Waliczky Tamás munkáival már 9-én kinyitja kapuit. A kiállítás címe kissé zavarba ejtő: Képzelt kamerák.
waliczky-tamc3a1s Kicsoda Waliczky Tamás? Az anyag kiküldését megelőző sajtótájékoztatón, a Ludwig Múzeum Üvegtermében személyesen is találkozhattunk vele, holott lehet, hogy Hong Kongból érkezett éppen. Az is lehet, hogy nem. Mivel nemcsak a City University of Hong Kong egyetemi tanára, de címzetes egyetemi tanár a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen is.
1959-ben született Budapesten. 1983-ban kezdett dolgozni számítógéppel, 1989-ben jelent meg A számítógépes művészet kiáltványa című dolgozata. Ismerik őt szerte a világban, de még inkább a munkáit, számos újmédia-művészet programjáról ismert híres intézményben dolgozott, nemzetközi kiállításokon vett részt, nemzetközi díjakat nyert.
– Hogy mit látunk, attól függ, hogy milyen kultúrában élünk – mondta a sajtótájékoztatón. – Úgy nőttem fel, hogy a házunk tele volt fényképezőgépekkel.
Céljává vált, hogy a háromdimenziós valóságot kétdimenziós felületté alakítsa. Amiben eltért azoktól, akik szintén ezt tűzték ki célul: ő számítógéppel kezdett dolgozni. Azt vallja, azzal egészen pontosan megtervezhetjük mindazt, amit csak akarunk.
Ő maga határozta meg „otromba kis fémmasinák”-ként a most Velencébe utazó munkáit. Kedvesen, humorral, szeretettel nevezte így elképzelt, komputeres grafikaként megalkotott, kétdimenziós fényképezőgépeit. A címek tárgyilagosak: Sztereó kamera, Kamera absztrakt filmhez, Spirál kamera, Panoráma kamera, Ortografikus kamera, Tükör kamera, Mikrolencse kamera… Beszédesekké akkor válhatnak, ha a néző, kiállításlátogató gondolataiban tovább folytatja a tárgyalkotó művész nagyon funkcionális, steril alkotásainak életét.
waliczky-tamc3a1s_swivel-kamera_2017– Szeretem ezeket a munkákat – mondta végezetül –, lehetőséget adnak arra, hogy a képzőművészeti és a technikai tudásomat használjam, anélkül, hogy érzelmekbe vagy személyes dolgokba bonyolódnék. Kellemes, személytelen műfaj: fémmasinákat jelenítek meg. Élvezem a készítést, a részletességet, az anyaggal való bánást, a kompozíciót. Csodálattal tölt el, hogy mi, emberek képesek vagyunk otromba kis fémmasinákat gyártani, olyanokat, amelyek kifejezik az érzéseinket, ugyanakkor leképezik véleményünket a világról.

Részlet a kiállítás katalógusából

»Waliczky Tamás Képzelt kamerák című kiállítása a vizuális érzékelés tágas lehetőségeiről és azok megjelenítéseiről szól. Az újmédia terén komoly nemzetközi eredményeket elért művész visszatérő témája az emberi látás leképezése. A kiállítás címe arra a 23 darab fantáziakamerára utal, melyeket Waliczky 2016 óta tervez. A digitális technikával tervezett, de analóg elven működő optikai szerkezetei más-más vizuális nyelven szimulálják és képezik le a világot. A 23 mechanikus fantáziakamerája – melyek akár létezhetnének is – a kiterjesztett valóság futurisztikusan analóg megjelenítésének mesterpéldái. Kamerái és optikai eszközei a látás és az ábrázolás kulturális és technikai meghatározottságára, manipulálhatóságára hívják fel a figyelmet.«

Valamennyi mű eredeti mérete 100×100 cm; közlésük a művész és a Molnár Ani Galéria jóvoltából lett lehetséges (Forrás: Ludwig Múzeum)

Képek:

Ortografikus kamera (címkép), Waliczky Tamás, Swivel kamera

Az Olvass Bele! kultúrakirakat anyaga