Site icon ÚJNÉPSZABADSÁG

Az Akadémia nemet mond

Advertisements

Gábor György
Ismert, hogy Rákosi egy új, szocialista himnuszt kívánt íratni Kodály Zoltánnal és Illyés Gyulával, olyat, ami nem Istennel kezdődik. Rákosi természetesen biztos volt a dolgában, ámde csalódnia kellett: Kodály és Illyés egyaránt beintett a hatalmasságnak.
Igen, őket nem lehetett zsarolni: életművük tette őket zsarolhatatlanná, s ez adta a magabiztos erőt kettejüknek, hogy még a diktátornak is tudtak és mertek nemet mondani. Kodályt és Illyést nem lehet bárhonnan leakasztani.
Ma valami hasonló játszódott le az MTA-n. Az emberek túlnyomó többségét persze lehet zsarolni, megfélemlíteni, sakkban tartani. De nem mindenkit. Például a felkészültség, a tudás, a teljesítmény olyan bázis, ami alapot adhat az emberi és szakmai önérzetnek, s ami jórészt kizárja azt, hogy az illető dróton rángatható marionett báb legyen.
Fogalmam sincs, hogyan alakul a továbbiakban az MTA sorsa, de akár így, akár úgy, az MTA ma nagy csatát nyert, Orbán, az orbáni világlátás, s az Orbán körül tolongó nímandok vereséget szenvedtek.
Szerintem ennek tanulságain érdemes eltöprengeni…

Exit mobile version