Az Akadémia nemet mond

Posted by

Gábor György
Ismert, hogy Rákosi egy új, szocialista himnuszt kívánt íratni Kodály Zoltánnal és Illyés Gyulával, olyat, ami nem Istennel kezdődik. Rákosi természetesen biztos volt a dolgában, ámde csalódnia kellett: Kodály és Illyés egyaránt beintett a hatalmasságnak.
Igen, őket nem lehetett zsarolni: életművük tette őket zsarolhatatlanná, s ez adta a magabiztos erőt kettejüknek, hogy még a diktátornak is tudtak és mertek nemet mondani. Kodályt és Illyést nem lehet bárhonnan leakasztani.
Ma valami hasonló játszódott le az MTA-n. Az emberek túlnyomó többségét persze lehet zsarolni, megfélemlíteni, sakkban tartani. De nem mindenkit. Például a felkészültség, a tudás, a teljesítmény olyan bázis, ami alapot adhat az emberi és szakmai önérzetnek, s ami jórészt kizárja azt, hogy az illető dróton rángatható marionett báb legyen.
Fogalmam sincs, hogyan alakul a továbbiakban az MTA sorsa, de akár így, akár úgy, az MTA ma nagy csatát nyert, Orbán, az orbáni világlátás, s az Orbán körül tolongó nímandok vereséget szenvedtek.
Szerintem ennek tanulságain érdemes eltöprengeni…