Az oroszok a spájzban vannak

Posted by

A jövő hónapban Budapestre költözik az IIB, a Nemzetközi Beruházási Bank. Erről írt az amerikai Hungarian Spectrum. A Szovjetunió összeomlása előtt ez a KGST Bank volt. 2000 előtt haldoklott. Ekkor Putyin életet lehelt bele és meghívta a korábbi KGST országokat, hogy csatlakozzanak. Jelenleg a következő államok vesznek részt: Bulgária, a Cseh Köztársaság, Magyarország, Románia,Szlovákia (mind EU és NATO tagok), valamint Oroszország, Mongólia és Kuba – írja a lap, majd felidézi, hogy az American Enterprise Institute (egy konzervatív intézmény) két politológusa Dalibor Rohac és Clay R, Fuller félreverte a harangot. Magyarországot „megbízhatatlan szövetségesnek” nevezték. Az IIB-ről pedig azt állították, hogy „nem egy normális, technokrata, multilaterális fejlesztési bank, hanem Moszkva Trójai lova, amelynek az a feladata, hogy Kelet-Európát fordítsa el a Nyugattól”. A két elemző szerint „ a legnagyobb jó indulattal is azt kell mondani, hogy az IIB főhadiszállásának Budapestre költözése kitűzi a Kreml zászlaját Európa szívében. Éppen ezért Amerikának világosan meg kell mondania, hogy a hidegháborúnak ezt a maradványát hajítsák a történelem szemétdombjára, ahova tartozik”.
Washington megkísérelte ezt. Jon Huntsman, az Egyesült Államok moszkvai nagykövete a cseh Respekt szerint Prágában Andrej Babis miniszterelnöknek felvetette, hogy Amerika rosszallja a cseh tagságot az egykori KGST Bankban. Huntsman azt mondta, hogy a bank az orosz kémkedés és pénzmosás központja lesz. A Hungarian Spectrum szerint elképzelhető, hogy a washingtoni nyomásgyakorlás hatására néhány NATO és EU tag kilép a bankból. De Magyarország teljesen elkötelezett. Eldöntött, hogy júniusban az IIB Budapestre költözik.
A The New York Times hosszú cikkben írt arról, hogy milyen veszélyt jelent a bank az Európai Unióban. A bank alkalmat adhat Putyinnak, hogy újra feltöltse kémhálózatát, amelyet megtépázott az, hogy orosz hivatalos személyek csoportjait utasítottak ki az USA-ból és Európából. A Voice of Amerika szerint Mike Pompeo amerikai külügyminiszer budapesti látogatásán elhangzott, hogy az amerikai vezetés úgy tekint az IIB bank áthelyezése Orbán és Putyin speciális kapcsolatának újabb példája.
Az Amerika Hangja egyébként interjút készített Katrein Ferenccel, a Nemzetbiztonsági Hivatal, majd új nevén az Alkotmányvédelmi Hivatal volt műveleti főnökével, aki kilépett a szolgálatból és elhagyta Magyarországot. Katrein szerint felettesei megtiltották, hogy fellépjen az orosz titkosszolgálat magyarországi működése ellen. A magyar kémelhárítás tisztjei gyakran kérdezték: ki a partnerünk? A NATO vagy az oroszok?

Mi lesz Orbán washingtoni látogatásán? – kérdezi a Hungarian Spectrum.

Donald Trump és a magyar miniszterelnök jóízűt beszélget majd a migráns kérdésről és a kultúrák keveredésének hátrányairól. A rövid találkozónak kevés hatása lesz az amerikai–magyar kapcsolatokra, véli az angol nyelvű Hungarian Spectrum. A komoly ügyek más tárgyalásokon kerülnek szóba: a viszony Oroszországhoz, Ukrajnához és az IIB bank Budapesti működése.

Az illusztráció a Hungarian Spectrum képe.