Szánkó-Magyarország

Posted by

Gellért András

Megjegyzés:  Ez csak egy rövid részlet egy 2017-es írásomból. Azért vettem elő, mert a hírek szerint hegymászó központot terveznek a Gellért hegyre, néhány természetvédelmi területen pedig kalandparkok épülnének.
Ma már szinte senki sem emlékszik Mecsekire az egyetlen magyar olimpiai szánkóbajnokra és a körülötte zajló felhajtásra. Pedig a téli olimpia (Osaka 2005.) után saját használatra megkapta a Gellért hegyet, vagyis a Metal David Club tanítványai ott edzhettek. A déli oldalt teljesen átalakították, a házakat lebontották, és a területet műhóval borították be. A környéket lezárták, a versenyzőkön és az edzőkön kívül senki sem mehetett oda. A Citadella lett a Metal David Club szánkóközpontja. Akkoriban ez vált a legnépszerűbb sportággá, az uszodák és a lőterek is kiürültek, mert mindenki Mecsekinél akart szánkózni. De Mecseki az egyik edzésen a NASA által tesztelt karbonszálas szánkóra ült, elindult lefelé, majd a sziklás részen nyoma veszett.

Évekkel később találtak rá az Alföldön. A páncélozott V8-as egy szögesdróttal körbevett terület mellett parkolt le. Szeles idő volt, az Alföld pora kavargott és azonnal bepiszkolta a Gyepű utcában gondosan lemosott autót. Bő negyedórát gyalogoltak, mire emberi alakokat láttak meg. Több százan lehettek, és görnyedt háttal mind homokot lapátoltak. Végül egy művezető felvilágosította a Pestről érkezett vendégeket. – Magyarország megpályázta a következő szánkóvilágbajnokságot, és itt épül Európa legmodernebb szánkópályája, az 5700 méter magasból induló versenyteknő.
– Az Alföldön hegyet építenek?
– Mecseki Dávid találta ki, hogy pályázzunk, és az ötletét elfogadták. Ennek a titkos tervnek és projektnek ő a kormánybiztosa.
– Hát ezért nem lehetett róla hallani hónapok óta?
– Ezért. Mert minden idejét itt tölti. Illetve a gyárában.
– Milyen gyárban?
– Szánkógyár.
A Metal David Club központja továbbra is a Gellért hegyen volt a Citadellán. Az átalakított (letarolt) déli oldalon – köszönhetően a hóágyúknak – folyamatosan edzenek, de a MDC kinőtte az eddigi kereteket. Immár hegyet épít, szánkót gyárt és készül a szánkóvilágbajnokságra.
– Mindjárt itt lesznek.
– Kik?
– Mecseki és a felesége, aki egyben az edzője is. Powerich Irina. Erőnléti edző, súlyemelő, és nem mellesleg egykori orosz szánkóbajnok.
A porfelhőből hamarosan kirajzolódott a legendás páros alakja. Egyikük sem köszönt, csak a fejükkel intettek, hogy kövessék őket. A munka egyetlen pillanatra sem állt le. Épült a hegy.

Amadeus amazonjai – részlet

2017. május