Az irónia halála

Posted by

Uj Péter
Szolgálati közlemény a Facebookon
Többen próbáltak velem kapcsolatba lépni az elmúlt egy hónapban a Facebookon (Messengeren) keresztül, de nem tudtak. Azt meg én nem tudom, hogy feléjük jelezte-e a hipermesterségesintelligens rencer, hogy mi a hézag, de az volt, hogy egy hónapig le voltam tiltva. (Egy három – négy? – évvel ezelőtti, baráti magánthreadbe írt duplán ironikus megjegyzés miatt, amit durva kisebbségellenes uszításként értelmezett az, akinek ez az értelmezgetés a dolga. Full szefó. Mindegy.)
Na most, bármennyire is röhejes és abszurd az eset, bármennyire is lehetne idézgetni John Cleese-t és Stephen Fry-t az irónia haláláról, még nem fogok erre konferenciát szervezni, se nemzetközi sajtótájékoztatót, de még annyi fáradságot sem vettem, hogy a reklamálós mailcímükre írogassak. Kábé leszarom. Csak mivel ez már a harmadik letiltásom volt, és ezek egyre hosszabb idejűek, és több mint tíz év bejegyzései között gyakrolatilag korlátlan számban található még olyan szó, kifejezés, amit kellő rosszindulattal és ostobasággal szabályzatellenesnek értelmezhet a kellően ostoba szabályzatértelmező, és az is valószínűnek tűnik, hogy valaki rendszeresen följelentget, esélyes, hogy megint, még hosszabb ideig elérhetetlen leszek.
Ami, mondom, nem katasztrófa, viszont mégiscsak korlátoz éppen abban, amire ezt a foshalmot eredetileg létrehozták: a kapcsolattartásban ismerőseimmel. Lehet, ha lesz rá időm, létrehozok egy backup_accountot, és végigjelölgetlek tikteketetet, kedves barátaim, úgyhogy ne lepődjetek meg, ha jelentkezik egy ismeretlen nevű, Kozsó-fejű valaki.