A Dobrev Klára-beszéd

Posted by

„Európa válaszúton – a jövő perspektívái” címmel rendezett konferenciát az Új Köztársaságért Alapítvány és a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége Európai Parlamenti Képviselőcsoportja. A rendezvényen beszédet mondott Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció EP-listavezetője

– A nemzetállam és az általa teremtett nemzeti identitás nem túl régi az emberiség történelmében, alig 200 éves múltra tekinthet vissza. S ez jó, mert nélküle nem lenne Jókai, Arany, Radnóti vagy Grecsó Krisztián. Ugyanezen a folyamaton mentek át más nemzetek is – kezdte előadását Dobrev Klára. – Egy területet azonban át kell gondolnunk: a nemzetállamok kialakulásánál állam és nemzet szorosan összefonódott, és a kor kihívásait képes volt megoldani. De a XX. század két nagy világégése után újra kellett gondolni, hogy a továbbiakban hogyan is működjünk együtt. Hogy a nemzetállamok versengése helyett az együttműködés kerüljön előtérbe. A gazdasággal kezdték, s ennek eredménye a 74 éve tartó európai béke. Aztán kiderült, hogy az integráció kiterjesztése a béke mellett fejlődést és jólétet is eredményez. De az EU még félkész állapotban van.
Az EP-listavezető arról beszélt, hogy épp e félkész állapot miatt sokkal inkább feladatról kell beszélni, s nem válságról. A klímaváltozást nem lehet kerítéssel megállítni, az aszály drágulást okoz, a légkondicionálás nélküli kórházakban nő a fertőzésveszély. Magyarország egyik legnagyobb problémája nem a bevándorlás, hanem a kivándorlás, erről kellene óriásplakátokat kitenni. A gazdagok és szegények közötti különbség globális jelenségére egy nemzetállam nem adhat választ.
– Azért van szükség az Európai Egyesült Államokra, mert az abban közösen gyakorolt szuverenitás képes megoldást nyújtani ezekre a problémákra, ezért képviseljük ezt a programunkban.
Az Európai Egyesült Államok nem egy birodalom, nem egy zsarnoki központból irányítják, s nem jelenti egyetlen nemzet szupremáciáját sem. Ez egy szövetség, amelyben közösen oldunk meg állami szinten nem megoldható problémákat. Az EU azért is félkész, mert el kell kezdenie jobban foglalkozni a polgárok hétköznapi problémáival.
Európának az is feladata lenne, hogy megvédje polgáraikat saját galád kormányuktól, de a jelenlegi állapotban erre nem igazán képes – mondta Dobrev Klára. Az EU nem lehet úgy a világ első vagy második gazdasága, hogy ezt a polgárai nem érzik. Ezen változtatna az európai minimálbér és minimálnyugdíj, illetve az európai családi pótlék bevezetése.