Nézegessen még remek szeniorokat

Posted by

Tarnóczai Éva Facebook bejegyzései nyomán

A legfrissebb hír: a nyolcvanéven felüliek korosztályában Kurunczi Zoltán rúdugró világbajnoki aranyérmet nyert! Már minden ellenfele kiesett, de ő még egyedül tovább harcolt a centiméterekkel.
Torun az egyik legrégibb és az egyik legszebb városka Lengyelországban. Belvárosa a világörökség része. Ezúttal nemcsak a mézeskalácsáról, hanem a világ kiváló masters atlétáiról is híres, hisz majdnem 5000 atléta versenyez egy hétig a toruni stadionban és környékén.
43-an képviselik Magyarországot ezen a világbajnokságon. Ha figyelembe vesszük, hogy szinte teljesen a saját költéségükön vehetnék részt a megmérettetésen, akkor ez elég nagy létszámnak számít.
A magyarok nagyon népszerűek itt, Torunban. A lengyelekkel való barátkozás hagyományos, de olyan is volt, hogy éppen írekkel, dél-afrikaiakkal ünnepelték meg a magyar Szirbucz Andrea hármasugrásban szerzett aranyérmét „A magyarokat szeretik, mert rajtunk meglátszik minden. Szeretik, hogy együtt, önfeledten szurkolunk egymásnak, nem szégyelljük megmutatni, amit érzünk. Együtt örülünk a sikereknek, de akkor is ott vagyunk egymásnak, ha annyira nem jönnek össze a dolgok.” – írja facebook bejegyzésében Tarnóczai Éva, aki nem mellékesen egyike a magyar versenyzőknek, ahogy a fotókat készítő Pásztor Attila is. Éva súlylökésben és gerelyhajításban indult, utóbbiban hatodik helyezést ért el, ami nagyon jó eredménynek számít, ha hozzávesszük, hogy érvénytelen dobások miatt nehezen jutott a döntőbe. Attila futószámban indult, és nagyon erős mezőnyben a 16. helyen végzett.
Minden helyezettet most nem tudunk felsorolni, de szólni kell például Lóki Tamásné, Marika néniről, aki 83 évesen versenyez, és aki nagyon erős ellenfelek között a 7. helyen végzett a korosztályában. Marika néni pécsi, korát meghazudtoló erőnléttel. Ehhez persze szinte naponta edz.

Turun Marika néni és versenyzőtársafutás után

Sajnos nem mindenki volt szerencsés. Vadász Kitty, aki korábban magasugrásban világbajnok volt, ezúttal sérülten versenyzett, de még így sikerült egy remek ötödik helyezést elérnie. Horváth János hatvan évesen 498 cm-t ugrott, és ezzel a 6. helyen végzett! Nem kis teljesítmény. De érdemes megemlíteni Csór Jeanette magasugrónkat, akiért négy gyermeke szurkolt, és az előkelő hetedik helyezést érte el. Az első aranyérem, amit Gosztolai Mária szerzett, óriási üdvrivalgást váltott ki a magyarok között. A hetvenegy éves Mária 9 méter 86 centmétert dobott, ami új országos csúcs. Az ő eredménye azért is kiemelkedő, mert csoportjában nagyon sok volt olimpikon is szerepelt.
Staicu Simona, a 45 éven felüliek csoportjában indult, cross country (terepfutás) versenyszámban nyert aranyéremet. Nehéz hegyi terepen, hidegben, esőben versenyzett, ráadásul sokáig rátapadt az ír versenyző, ami annyira felbosszantotta, hogy végül több mint 100 métert rávert. Az 50 éven felüli korosztályban Bodorkós Horváth Katát a szenior atlétika legjelentősebb gyaloglójának tartják. Ezúttal sajnos egy eddig teljesen ismeretlen német versenyző előzte meg, de az ezüstérem is szépen csillog. Aztán 10 kilométeren sikerül még egy ezüstérmet szereznie. Katának, aki egyébként nagymama, nagyon kevés a szabadideje, mert az otthonától távol dolgozik, de még így naponta, keményen edz.
Turun Gajdos TamásGajdos Tamást nagyon sokan ismerik. Nem véletlen, hiszen ő az ATV műsorvezetője. Itt, a világbajnokságon, a hatvan éven felüliek korcsoportjában indult, 800 méteres futásban. Tarnóczai Évától tudjuk, hogy az összes brit atlétalány hevesen érdeklődött Tamás iránt, de ez őt különösebben nem hatotta meg, mert a versenyre koncentrált. És annyira jól futott, hogy remek hajrával elsőként ért a célba az elődöntőn, döntőben pedig a negyedik helyen végzett.A hátralevő időben még újabb érmek várhatól, például Béres Sándor 200 méteren döntős, vagy Mester Miklós 60 méteren küzdhet a győzelemért.

Frank Iván

Képek: Kurunczi Zoltán (címkép), Marika néni, Gajdos Tamás

Fotó: Pásztor Attila