Az Unió által pénzelt migránsok

Posted by

Deutsch Tamás : Az anonim migránskártya botrány a javából

Az Európai Bizottság beismerte, hogy léteznek az anonim migránskártyák, hogy az anonim migránskártyák, teljesen elképesztő módon, valóban anonim bankkártyák (“A kártyákon egy szám található, amely a programban részt vevő kedvezményezett személyazonosságára vonatkozik.” A migránskártyákon tehát a szigorú európai pénzmosás elleni törvények rendelkezéseivel szemben nem szerepel a tulajdonos neve!), hogy 90000 anonim migránskártyára közel 40 milliárd forint európai uniós pénzt töltöttek fel.. Nagyon durva.

Az írásbeli kérdést 2018. november 22-én nyújtottam be, az Európai Parlament szabályai szerint a válasznak december 17-ig kellett volna megérkeznie, de az Európai Bizottságnak csak 2019. február 12-én méltóztatott válaszolnia. No comment. Ennyi. Az Europai Unió válasza:

Dimitrisz Avramopulosz egyesített válasza az Európai Bizottság nevében

Az Európai Bizottság készpénztámogatási programok végrehajtása céljából finanszírozást nyújt humanitárius partnereinek számos országban, többek között Törökországban, Jordániában, Libanonban és Görögországban, ahová a szíriai polgárháború miatt lakóhelyét elhagyni kényszerült legtöbb kedvezményezett menekült.
Görögországban a humanitárius készpénztámogatást előre meghatározott összeggel feltöltött készpénzkártyák formájában nyújtják elismert menedékkérők és nemzetközi védelemben részesülő személyek számára, főszabály szerint legfeljebb hat hónapos időszakra, a programot központilag koordináló görög migrációpolitikai minisztérium által meghatározott feltételekkel. Az Egyesült Nemzetek menekültügyi főbiztosa (UNHCR) két másik nemzetközi humanitárius szervezettel (a katolikus segélyszolgálattal és a Vöröskereszt Nemzetközi Szövetségével) együttműködve hajtja végre a programot. Az uniós joggal(1)összhangban a program biztosítja a menedékkérők számára a befogadás anyagi feltételeit, az alapvető szükségleteik méltó, legális és hatékony módon történő kielégítése céljából.
E program keretében több mint 90 000 kedvezményezett kapott havi rendszerességgel, az egyes családok összetételének megfelelően előre meghatározott összegű készpénztámogatást, mely Görögország szociális szolidaritási jövedelméhez igazodik. A kártyákat csak közvetlenül az UNHCR és végrehajtó partnerei tölthetik fel. A 2016–2018-as programozási időszak során a Bizottság mintegy 122 millió EUR-t különített el a görögországi kedvezményezettek számára nyújtott többcélú készpénztámogatásra.
A kártyákon egy szám található, amely a programban részt vevő kedvezményezett személyazonosságára vonatkozik. A kártyatulajdonos személyazonosságát fizikai vizsgálattal havonta ellenőrzik. Bármilyen visszaélés vagy hamis személyazonosság esetén a kártyát letiltják. A kártyákat kizárólag Görögországban lehet használni.

Serény Péter: Matek

Ne lovagoljunk a megnevezésen, a képviselő úr pártjának ismert, szerintünk – maradjunk ennyiben: – pontatlan terminológiáján. Cövekeljünk le a számoknál! Tehát ki kap, és mennyit kap? Mert valójában ez itt a kérdés. A 40 milliárd forint irdatlan összeg, és az átszámítás stimmel, a 122 millió euró a mi pénzünkben valóban kb. annyi. Hány kártyatulajdonos kapja ezt? Deutsch Tamás ebben is pontos: 90 ezer. Ha a 40 milliárdod elosztjuk, egy kártyára olyan 444 ezer forint jut. De vajon mi ez, állami vezető tisztviselői havi fix? Nem az, mert „elismert menedékkérők és nemzetközi védelemben részesülő személyek” kapják. No, de, álljon meg a menet: ennyi tenger pénzt!? A képviselő úr tudhatja az általa hivatkozott és az ő jóvoltából egyetlen kattintásra, mégpedig magyarul olvasható válaszból, hogy a pénz a 2016-2018-as programidőszakra „a görögországi kedvezményezettek többcélú készpénztámogatására” az Európai Bizottság által (az Unió költségvetésének megfelelő rubrikájában) elkülönített összeg.
Nyilván nem miniszteriális urak havi járandóságához igazodik. Számoljunk csak. Azt mondja a hivatalos válasz, hogy 2016-2018. Mivel nem tudjuk hónapra a kezdőpontot, ne az ujjunkon végigzongorázható 2016-os, 2017-es, 2018-as évvel kalkuláljunk, ami három esztendőre osztatná fel a kártya-segélyt, hanem csak 2 évvel. Akkor a mindösszesen („zusammen”) kb. 444 ezer forint már évi 222 ezerre zsugorodik. Évi 222 ezer pedig egy hónapra (osztani mindenki tanult) 222.000:12 = 18.518 forint és 52 fillér. Ennyit kap a „kártya”. Per kopf („per kopoltyú”), per hó. De ez átlag. A pénzt a családtagok száma szerint osztják ki. De hát az alap, mégis: tizennyolc és fél ezer forint kártyánként. Ez bizony, nagyon durva. Kivált, hogy a szöveg szerint „a görögországi szociális szolidaritási jövedelemhez” igazodik, és „a menedékkérők számára a befogadás anyagi feltételeit, az alapvető szükségleteik méltó, legális és hatékony módon történő kielégítése céljából” töltik fel az eu-s pénzzel a kártyák. Irigylésre méltó migráns-élet, nemde? Ez utóbbi mondatot csak a kisördög íratta le velem. Ugyanis, a képviselő úrnak a magyar kormánypárt-szövetségben kereszténydemokrata néppárti színekben és az Európai Parlamentben is vele azonos pártcsaládban helyet foglaló kollégája, Hölvényi György, ugyanebben a kérdéskörben ezt bírta írásban is firtatni: „Helyes-e, hogy amíg a migránsok sorban állnak az automaták előtt, sorra vesznek fel pénzt és mindenféle árucikkeket tudnak megvásárolni maguknak, addig a helyi családok ezt elképedve kénytelenek nézni?” Hm… Mindenféle árucikkeket – a havi 18.518 forint és 52 fillérből. A kártyákat illető, biztonsági aggályokat illetően, tisztelettel ajánlom az érdeklődők figyelmébe a Deutsch Tamás által igen korrekt módon hivatkozott, Európai Bizottságtól származó hivatalos, magyar nyelven olvasható válasznak a vonatkozó részleteit. {Ja, meg a Magyar Posta gyakorlatát, mely szerint bankkártyával „csont nélkül” feladhatók a csekkek, de aki NEM kártyával, hanem bankjegyekkel, készpénzben fizetne, annak 300 ezer forint fölött már ellenőrzik a személyazonosságát. A pénzmosás elleni intézkedések jegyében.}