Jó ötlet a paksi bővítés?

Posted by

Hargitai Miklós
A nulladik fázisnál tartó atomerőmű-beruházás eddig nagyjából 300 milliárd forintba került.
300 milliárd forintból körülbelül 20 stadion,120 korszerű iskolaépület vagy egy vadonatúj, 4000 ágyas nagykórház építhető. (Csatlakozó információ – azok kedvéért, akik szerint azért kell most százmilliárdokat költeni stadionokra, mert ezt a területet a szocializmusban elhanyagoltuk: a Rába Eto mára már lebontott pályája 1977-ben, a Fradi szintén lerombolt korábbi stadionja 1974-ben épült – hogy csak a két legnagyobbat említsük. 2010 óta megszámolni is nehéz az új stadionjainkat. Új kórházat zöldmezősen viszont 1979-ben építettek utoljára Magyarországon. Több vidéki kórházunk kapott új épületszárnyat, ezek nagyságrendileg 2-3 milliárd forintét létesültek. Vagyis a Pakson eltapsolt 300 milliárdból száz korszerű kórházépületünk épülhetett volna vidéki városokban.)
A Paks II-re költött 300 milliárd forintól máig nem épült semmi.
A középtávú tervekben a következő 3-4 évre néhány felvonulási épület: egy ideiglenes irodaház, egy ebédlő és egy főzőkonyha szerepel (reálisan ezek megvalósítására van kilátás), miközben az állami költségvetés minden évben, így idén is újabb 100 milliárd forintot ad az atomerőmű-építésre.
Öröm az ürömben (világrekord): ha a három épület elkészül, nekünk lesz a világon a legdrágább üzemi étkezőnk, főzőkonyhánk és átmeneti irodablokkunk.