Félelem a Fehér Házban

Posted by

 

Bedő J. István

Nincs nap, hogy ne kerülne a szemünk elé valami újabb döglött nyuszi az amerikai elnök cilinderéből. Amikor e cikket írom, éppen azt adta hírül a 444.hu a mérték­tartónak és mérvadónak ismert Washington Post nyomán, hogy „Donald Trump elnöksége első két évében 8158 alkalommal tett a valósággal kevés egyezést mutató állításokat – nevezzük ezeket akár hazugságnak, csúsz­tatásnak, félrevezető állításnak.” (A WP a beiktatása napjától rendszerezi az elnök hazugságait.)

A feladatra alkalmatlan ember magas polcra ülése nem ritka dolog a világon. Ha történetesen a puccsal, zendüléssel, államcsínnyel, politikai (indítékú) gyilkossággal élre kerülőket kihagyjuk, akkor is a kívánatosnál többször találunk olyanokat a múltban, akik szép és üdvözítő eszmék meghirdetőiként szereztek hatalmas népszerűséget, majd ledobták magukról a báránybőrt. Vagy esetleg mindig csak egy kicsit változtattak a politikai állásfoglalásukon, de néhány év alatt végül sikerült véghez vinniük a 180 fokos fordulatot.

woodward-bob-woodwardBob Woodward, a kiváló oknyomozó újságíró most nem a hatalomból már távozott, hanem aktív elnök portréját rajzolja meg – holott DT még csak félidőnél tart. Nem saját véleményét fogalmazza meg, hanem a tények, az elnök és környezetének mondatai, megnyilatkozásai leplezik le a Félelem című kötetben Trumpot. A POTUS (az US elnöke) az üzleti életből került az elnökjelöltek közé. Végtelenül egyszerű jelszavaival, táviratnál is tömörebb (és ezáltal árnyalatlan, vagyis hamis) kijelentéseivel sikerült megnyernie a szavazóit, s így az elnöki posztot – és akkor derült ki, milyen mélységesen ostoba. De ez még mind kevés a portréhoz. Lassan ott tartunk, hogy külön lexikont kell összeállítani azokról, akiket kellő mérlegelés nélkül (vagy azzal együtt) bevett az elnöki csapatba, majd ki is rúgott onnan. (Woodward előzékenyen név- és tárgymutatót is csatol a könyvhöz, amely nélkül elveszhetünk a nevek és munkakörök rengetegében.)

A világ egyik nagyon komolyan veendő erejű gazdasági és politikai hatalmát DT kapkodva, felületesen, önmagának is ellentmondva – és Twitter-üzenetek kibocsátásával – vezeti. Ha éppen odafigyel. Egyik közvetlen munkatársa szerint egy tizennégy éves kisfiú szellemi szintjén áll, és döntései is pont ilyenek. A gazdasági, katonai, diplomáciai szakértők magyarázatát nem érti, de nem is akarja. Voluntarista személyiség rajzolódik ki tetteiből, aki úgy véli, ha mindent megtehet, hát meg is teszi. Hadvezetési (stratégiai) ötleteivel, külkereskedelmi kapcsolatai összezagyválásával, adóreformjaival hatalmas károkat képes okozni országának – többnyire valami rövidtávú, valójában át nem gondolt, és csak kevesek számára előnyös döntéssel. Fenyeget, mert azt tanulta meg az üzleti életben, hogy le kell tiporni a tárgyalópartnert. Fő – vagy egyetlen – vitaeszköze a félelemkeltés. Itt jegyzendő meg, hogy a kötet három fordítója (Bihari György, Bojtár Péter, Pétersz Tamás) kiválóan adja vissza az elnök durvaságait, szitkozódását, trágár stílusát – ami egyben azt is jelzi az olvasónak, hogy mekkora tahó lakik a Pennsylvania Avenue 1600-ban.

Természetes, hogy az elnök környezetében a különféle érdekcsoportok próbálják érvényesíteni befolyásukat. Még az sem meglepő, e közegben hogy burjánzanak az intrikák. Annál inkább az, hogy komoly döntések előkészítésében egy vadnyugati farmercsalád hierarchiája jelenik meg, amikor a családtag (például a First Daughter címet magának követelő Ivanka Trump, vagy a vő, Jared Kushner) beleszólást követel magának a nagypolitikai vagy világgazdasági témákba.

A könyvből elborzasztó jövőkép rajzolódik ki, ha Trump kitölti teljes idejét, és még rémesebb, ha bebetonozza magát egy újabb időszakra a Fehér Házba. Egy számos belső és külső gonddal küszködő, jobb sorsra érdemes országot egy népszerűséghajhász, a feladatra alkalmatlan alak vezet, aki csapatát úgy válogatta össze, hogy mindenki asszisztáljon átgondolatlan vagy önfényező ötleteihez.

Ha körülnézünk, közelebb is találunk ilyeneket.

Bob Woodward: Félelem – Trump a Fehér Házban
Gabo Kiadó, Budapest, 2018
Fordította: Bihari György, Bojtár Péter, Pétersz Tamás
488 oldal (+ 16 oldal képmelléklet), teljes bolti ár 4990 Ft,
kedvezményes webshop ár a gabo.hu-n 4242 Ft,
ISBN 978 963 406 7306

Az Olvass bele kritikája