Meghalt Andy Vajna

Posted by

Életének 75. évében hosszú betegség után budapesti otthonában elhunyt Andy Vajna, a magyar és a nemzetközi filmipar meghatározó alakja, filmproducer, nemzeti filmipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos – közölte a Magyar Nemzeti Filmalap vasárnap az MTI-vel. Andy Vajna 1944-ben született Budapesten. Hollywood egyik legsikeresebb producere, a magyar filmgyártás újraformálója, a TV2 tulajdonosa. Magyarországi kaszinók üzemeltetője. Gyerekként került ki Amerikába.
Hong-Kongban volt fodrász és parókakészítő, aztán mozik működtetésével és filmforgalmazással is foglalkozott, ami annyira sikeres volt, hogy inkább átnyergelt erre az iparágra. 1976-ban Mario Kassarral közösen megalapította a Carolco Pictures-t ami elég hamar befutott, a cégnek köszönhetjük például a Rambo-filmeket, de az Angyalszív című Robert De Niro-thrillert vagy a Zenedoboz című remek filmet is. Terminátor 2-je az amerikai filmgyártás egyik legnagyobb sikere, de olyan, kivételes művészi értékű filmeket is produkált, mint az Angyal szíve Robert De Niro és Mickey Rourke főszereplésével, vagy Oliver Stone sokszoros Oscar-jelölt Nixonja, Anthony Hopkinsszal a címszerepben. Egyszerre volt üzletember és klasszikus hollywoodi producer. A nyolcvanas években Magyarországra hozta Schwarzeneggert, mert itthon forgatta a Vörös zsarut, később Alan Parker Evitáját is itthon forgatta, Madonnával. A magyar filmgyártást tehát először így segítette: hollywoodi szuperprodukciókat forgatott itthon, ezzel magyar filmkészítők ezreinek adott munkát. Az Orbán-kormány kivételezett megbízottja: kormánybiztos lett. Sikeres diktátora a filmiparnak. Két Oscar-díj, egy Oscar-jelölés, Golden Globe-díj, Bafta, cannes-i nagydíj és más cannes-i díjak, berlini Arany Medve, Karlovy Vary-i győzelem, velencei díj – és a sor hosszan folytatható. 2015-től ő a TV2 tulajdonosa. 2014-ben 10 éves koncessziót kapott magyarországi kaszinókra.
Betegségéről nem adtak ki közleményt. De annyit tudni lehet, hogy 2009-ben rákbetegséget diagnosztizáltak nála. Erről maga mondta, hogy sikeresen kikezelték. 2015-16-ban lábát többször is megműtötték az Egyesült Államokban. Lábán nagyon lassan gyógyult a seb,  betegsége miatt nem tudott eljutni az Aranyglóbusz- díj átadóra Los Angelesbe, ahová így csak felesége, Timi tudott elutazni a Filmalap támogatta Saul fia győzelmét ünnepelni. A lábszárfekélyt okozhatja érelmeszesedés, de leggyakrabban a cukorbetegség kísérő tünete.