Higgadtan

Posted by

Spielmann Éva
1) A munkajog polgári vívmány, rabszolgaság, jobbágyság lecsengése után a megélhetéséért dolgozni kényszerülő tömegek védelme érdekében, azért született, hogy a munkást megvédje a munkáltató gazdasági fölényétől, illetve
2) néhány esetben a munkavállalótól, saját magától (pl. a munkabér kifizetésének tilalma a kocsmában), jogásziasan fogalmazva abszolút kógens rendelkezések, amitől akkor sem térhetnek el a felek, ha munkavállaló maga szeretné (pedig akkor rögtön jöhetne a fröccs…). Ezeknek a kógens rendelkezéseknek a jogi alapja az, hogy a munkavállaló, pontosan ez előbb említett gazdasági fölény miatt, kényszerhelyzetben van, így akár saját kárára döntene. A törvény vélelmezi a kényszerhelyzetet, és előír, ez a kógencia.
3) olyan, hogy „önkéntes” túlóra, csak a mesében létezik. Ezt csak az fantáziálja, aki még soha nem dolgozott alkalmazottként munkahelyen.
4) létezik olyan, hogy munkaidőkeret. Ez N E M havi elszámolást jelent. Ez azt jelenti, hogy a munkaidőt egyenlőtlen elosztással határozhatja meg a munkáltató, és a heti 48 órás foglalkoztatási maximumnak nem percre pontosan, hanem sok havi, akár éves átlagban kell kijönnie. Tehát az eddig sem úgy volt, hogy a túlórát havonta számolták el! De eddig a maximum munkaidőkeret E G Y év volt.
Ezt változtatnák most meg H Á R O M évre. Magyarán: ha valaki aláírja, hogy 400 órás túlóra keretet vállal és a munkát egyenlőtlen módon osztják be számára (lényegében ez van minden nagyobb kereskedelmi, ipari és mezőgazdasági munkahelyen, talán csak hétfőtől péntekig punnyadó irodisták a kivételek), akkor a munkáltató számára megengedett, hogy a túlóra ellenértékét a harmadik év végén fizesse ki VAGY ha a három éven belül pl. a harmadik évben otthon ültetik, akkor az első évben ledolgozott túlórák kifizetése teljesen jogszerűen veszik el.
Köszönöm a figyelmet.