Magyar sajtószemle 5.

Posted by

Huszár Tibor. A 89. évében járó Huszár Tiborral készített interjút a 168 óra. Néhány gondolat Buják Attila írásából: „Lehet, hogy bogaras öregúr vagyok, de számomra az sem világos, hogy Magyarország tulajdonképpen micsoda. Nekem fura, hogy létezik egy ország, amely nem köztársaság, hiszen nincs államformája, de köztársasági elnöke van. Nyolc évig Orbán hatalmas tempót diktált törvényalkotásban, Alaptörvény-módosításokban, az elképesztő mértékű állami központosításban. Most itt állunk egy államszerkezettel, amelyről csak azt nem tudjuk, micsoda.”

Kádári vonásokkal felvértezve, a betokosodott magyar rendszerek kemény politizálással indulnak, s egészen meghunyászkodnak, mire a bukás közelébe jutnak. Orbánról viszont ezt nem tudom elképzelni. Ez a leválthatatlan Fidesz voltaképpen nem is párt, gyakorlatilag Orbánnal azonos. Ha a játékból őt kivesszük, összezuhan a félelmetes apparátus, amely a közhittel ellentétben nem is olyan erős. Persze ebben a pillanatban ennek semmi jele. „A baloldali gondolatkör válságban van, a világban éppúgy, mint Magyarországon. De a fiatalokban akkor is bízom. Nem tehetek róla, de tehetségesnek tartom Karácsony Gergelyt, Kunhalmi Ágnest, és még mondhatnék néhány nevet. S hogy miért helytelen lekezelően beszélni róluk? Mert a pesszimizmus bekerít, lehúz, depresszióba taszít. Ezért újra elmondom – kínos, hogy nekem kell ezt öreg fejjel mondanom –, a helyzet nem reménytelen. Orbán most felszálló ágban van, de nem lesz ez így mindig. A baloldal átrétegződése, a baloldal fogalmának újraértelmezése új esélyt hoz majd. https://168ora.hu/itthon/az-sem-vilagos-hogy-magyarorszag-tulajdonkeppen-micsoda-huszar-tibor-nekem-orban-viktor-mar-nem-tud-meglepetest-okozni-157589?fbclid=IwAR0WtYTz-nKBqNDYbXIVvkXGq7NhcoADm6sl-Wm99IfEC7HN6cVgcvL9M9k

Fideszes. Az ügyészség közölte: bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt a Központi Nyomozó Főügyészség előtt folyamatban lévő nyomozás eredményeként Polt Péter legfőbb ügyész az Országgyűlés elnökénél a fideszes Simonka György országgyűlési képviselő mentelmi jogának a felfüggesztésére tett indítványt.Az ügyben felmerült megalapozott gyanú lényege szerint Simonka tevékenysége a zöldség-gyümölcs termelői csoportok és termelői szervezetek (a továbbiakban TÉSZ) által igénybe vehető, az Európai Uniótól és a hazai költségvetésből származó támogatások jogellenes megszerzésére irányult.

https://24.hu/belfold/2018/10/17/legfobb-ugyeszseg-simonka-gyorgy-mentelmi-jog-felfuggesztes/

Fegyvergyártás. Egy hatalmas, félkész csarnok váza állt hosszú éveken át Kiskunfélegyháza határában, egy bedőlt építkezésre emlékeztetve. Ám idén már egy befejezett üzem áll a „csontváz” helyén. Az épületet szögesdrót védi, és felirat is került rá: Arzenál. Itt indul újra a magyar hadiipar, ugyanis januártól cseh licensz alapján fegyvereket gyártanak majd az épületben. A projekt költségvetése megközelíti a 22 milliárd forintot.

https://orszagszerte.atlatszo.hu/huszonketmilliard-forintbol-indult-ujra-a-magyar-fegyvergyartas-kiskunfelegyhazan

Gyarapodnak. Már csaknem 400 cég köthető Mészáros Lőrinchez, Garancsi Istvánhoz, és Andy VajnáhozBankok, hotelek, kaszinók, gyárak, tévék, újságok, reklámcégek, építőipari és mezőgazdasági vállalatok – szinte nincs olyan terület, ahol Orbán Viktor három fontos gazdasági háttéremberének ne lenne valamilyen érdekeltsége. Mészáros Lőrinc az elmúlt évben majdnem megduplázta vállalkozásai számát, Garancsi István cégei szárnyakat növesztettek, és Andy Vajna is szépen gyarapodik.

https://atlatszo.hu/2018/10/17/mar-csaknem-400-ceg-kotheto-meszaros-lorinchez-garancsi-istvanhoz-es-andy-vajnahoz/

EU kontra Fidesz. Magyarországon még az EU-s átlagnál is többen, 75 százalék gondolja, hogy az országnak hasznos az uniós tagság.  Ez az egy évvel korábbi felméréshez képest is növekedést mutat; akkor a megkérdezettek 72 százaléka gondolta pozitívnak hazánk EU-tagságát.(Összehasonlításképpen: a Fidesz-KDNP támogatottsága a Századvég legfrissebb felmérése szerint 36 százalékos a teljes népesség körében.)

https://444.hu/2018/10/17/magyarorszagon-nepszerubb-az-europai-unios-tagsag-mint-a-fidesz