Magyar sajtószemle 4.

Posted by

Bréking! Kivégzi a lakástakarékokat a kormány! Felmenő rendszerben megszüntetné a lakástakarékpénztárak állami támogatását az a törvényjavaslat, amelyet Bánki Erik, a gazdasági bizottság fideszes elnöke nyújtott be az Országgyűlésnek hétfőn. A törvényjavaslat már meg is jelent a parlament.hu-n, az általános indoklás szerint az így megtakaríott költségvetési kiadás a CSOK bővítésének fedezetként szolgálhat. Azt is megjegyzik, nem volt kellően hatékony a lakástakarék-támogatás, mivel sokszor “medence vagy szauna” épült az állami forintokból.

https://www.portfolio.hu/finanszirozas/hitel/breking-kivegzi-a-lakastakarekokat-a-kormany.301294.html?i=301294

AntigonéEgy Mondat. A 2018 nyarán módosított Alaptörvény kimondja: „tilos az életvitelszerű közterületen tartózkodás”.Október 14-én, vasárnap délután kortárs írók, színészek, rendezők, riporterek és civilek közösen tiltakoztak „Egy mondat.” címmel. Az akció szervezői kortárs magyar írókat, költőket, színpadi szerzőket és dalszövegírókat kértek meg arra, hogy egyetlen mondatban reagáljanak a módosított Alaptörvény inkriminált mondatára.A Város Mindenkié felhívására több mint hetven kortárs magyar író (köztük Takács Zsuzsa, Tóth Krisztina, Kemény Zsófi, Závada Pál, Parti Nagy Lajos, Radnóti Sándor, Szabó T. Anna, Lackfi János) küldte el nekünk „egy mondat”-át. Ezeket a mondatokat táblákra írjuk. A táblákat írók színészek, rendezők, riporterek, civilek stb. fogják tartani (köztük Bombera Krisztina, Fliegauf Benedek, Hernádi Judit, Parti Nagy Lajos, Mécs Imre, Sándor Erzsi).  Az „Egy mondat”-ok az esemény Facebook-oldalán olvashatóak.

.

https://magyarnarancs.hu/belpol/parti-nagy-lajos-hernadi-judit-radnoti-sandor-kemeny-istvan-mecs-imre-egy-egy-mondattal-demonstralt-a-hajlektalansagban-elok-vedelmeben-114316?fbclid=IwAR0UlakXKQq1n8ORJ

Orbán-idézetek.Nem szégyen egyetérteni Orbán Viktorral” címmel tartott napirend előtti felszólalást az LMP országgyűlési képviselője, Ungár Péter hétfőn. Frakciótársai Orbán Viktor tandíjjal kapcsolatos múltbéli kijelentéseit tartották fel kisebb molinókra kinyomtatva. Kövér László házelnök az ülés hátralévő részére kitiltotta a frakció tagjait, indoklása szerint az LMP-sek nem jelentették be előre, hogy szemléltetőeszközöket akarnak használni az ülésteremben.

A helyzet úgy áll, ha tandíj lett volna, akkor én ma nem állnék itt. Ha tandíj lett volna akkortájt, Önök közül nagyon sokan nem ülnének ma itt. Beszéljünk ismét egyenesen: a tandíj a magunkfajtákat kirekeszti az egyetemekről. Gondoljanak bele abba, mit érezhet egy munkás, aki látja a gyerekében a tehetséget, észreveszi a felvillanó észt, mit érezhet, amikor azt kell mondania, jövőre nem tudom fizetni az egyetemi tanulmányaidat. Ha nincs pénzed, nem tanulhat a gyereked! Ezt jelenti egész Magyarország számára a tandíj”

ezeket a mondatokat még 2008-ban mondta Orbán Viktor az akkori MSZP-SZDSZ kormány tandíjtervei ellen tiltakozva. Most többek között ezekből a kijelentésekből nyomtattak ki az LMP-frakció tagjai, és próbáltak felmutatni, miközben Ungár beszélt.

Ungár utalt a Corvinus egyetem tervezett átalakítására (több ezer diákot fosztanának meg az államilag támogatott helyektől), és Palkovics miniszter azon terveire, amelyek szerint az állam kivonulna a teljes felsőoktatás működtetéséből. A képviselő szerint a fideszesek hazudnak, amikor azt mondják, hogy ez nem a fizetős egyetemi oktatás bevezetését jelenti.

https://merce.hu/2018/10/15/orban-idezetek-felmutatasa-miatt-kover-laszlo-kitiltotta-a-parlamenti-ulesrol-az-lmp-seket/