Magyar sajtószemle 3.

Posted by

Honvédkórház. Egy kisvárosi focisuli fejlesztésére szánt összeg – nem egész 250 millió forint – kellett volna a hvg.hu birtokába jutott dokumentumok szerint csak ahhoz, hogy ne álljon ma összeomlás szélén a Honvédkórház sürgősségi centruma. A betegéleteket veszélyeztető helyzetre egy év alatt közel száz levélben figyelmeztették a Honvédkórház parancsnokát, aki megingathatatlannak tűnik a posztján, egyesek szerint a Fidesz felső vezetésével ápolt szoros politikai-családi kapcsolatai miatt is.  Havi körülbelül 10 millió forint – a hvg.hu információi szerint mindössze ennyit kért volna a Honvédkórház parancsnokától az intézmény sürgősségi centrumában dolgozó szakorvosok béremelésére Zacher Gábor, az osztály korábbi vezetője. Emellett további egyszeri, nagyjából 50 millió forint hiánya vetődött fel az elromlott vagy elavult orvosi eszközök pótlására, amelyek nélkül ma életek veszélyeztetésével zajlik az ellátás a főváros legtöbb beteget ellátó sürgősségi centrumában. Ez utóbbit nem mi állítjuk, hanem szakértők is, illetve benne áll abban a több száz oldalnyi, a kórház parancsnokának, Kun Szabó Istvánnak címezett figyelmeztető levélben, amelyet 2017 szeptemberi kinevezése óta – a szigorú kommunikációs szabályokat betartva az orvosigazgató útján – küldtek neki a sürgősségi centrumból.

https://hvg.hu/itthon/20181012_Honvedkorhaz_zacher_gabor_surgossegi_orvosok_apolok_sbc

Szívsebész. „Nem vagyok Székely László barátja, nem kért meg, hogy szólaljak meg az érdekében. Nem tudok és nem is áll szándékomban a Kardiológiai Intézet belügyeibe beleszólni. Magam miatt írok” – így kezdi bejegyzését Dr. Andrássy Péter, aki öt éve vezeti a Bajcsy-Zsilinszky Kórház Kardiológiai Osztályát. A posztban arról ír, Székely kéthetente járt az osztályukra, ahol megbeszélték a két hét alatt műtétre váró betegeket. „Nekünk Székely doktor elsősorban nem a „sztársebész” volt, hanem egy kolléga, akinek a beteg érdeke az első. És mindegy volt számunkra, hogy egy hajléktalanról, egy drogos terhes asszonyról vagy bárki másról van szó, a beteget nézte” – írja Dr. Andrássy, aki maga is érezte már, milyen az, ha valaki körül elfogy a levegő, és most úgy véli, nem állnak ki elegen a szívsebész mellett. 

A témában péntek reggel orvosi blogunkon olvashatták Kunetz Zsombor oxyológus szakorvos, egykori légi mentő véleményét az ügyről. 

https://444.hu/2018/10/12/a-bajcsy-zsilinszky-korhaz-kardiologiai-osztalyanak-vezetoje-is-megszolalt-a-kirugott-szivsebesz-ugyeben

 

Szombathely. A baloldali ellenzék közös jelöltje, László Győző nyerte a szombathelyi időközi választást, a Fidesz jelöltje Melega Miklós előtt. Az Éljen Szombathely! színeiben induló László a Nyugat.hu információi szerint az 927 szavazatot kapott, ami az összes leadott voks 57,2 százaléka. Melega Miklóst (Fidesz) 693-an támogatták (42,8 százalék). Az ellenzéki győzelmet helyi forrásaink is megerősítették, bár a hivatalos végeredményt egyelőre nem tették közzé.

https://24.hu/belfold/2018/10/14/nyert-az-ellenzek-szombathelyen/

Hajléktalanok. Bár 10 napja fogadták el, máris módosította a kormány a hétfőn hatályba lépő új hajléktalanrendeletet. A módosítás szerint az államnak már nem kell kárpótlást fizetnie az utcáról begyűjtött hajléktalanok nem tárolható ingóságainak megsemmisítése után. Igaz, kikerült a rendeletből az is, hogy a hajléktalanoknak kell megfizetniük a tárolás és a megsemmisítés indokolt költségeit. Az új rendeletből azt is törölték, hogy kötelező megőrizni a hajléktalan személyes tárgyait, mint személyes iratokat, fényképeket, gyógyászati segédeszközöket vagy  hatósági iratokat. Az sincs már benne a rendeletben, hogy ha valamilyen ingóságot alaptalanul semmisítettek meg, akkor annak kamattal növelt értékét kell visszafizetni a hajléktalannak.

https://444.hu/2018/10/13/mar-modositottak-is-a-hajlektalanrendeletet-nem-fizet-az-allam-karpotlast-a-megsemmisitett-holmikert

Európa. A holland miniszterelnök Mark Rutte és a francia elnök Emmanuel Macron és több európai vezető megállapodott, és ennek értelmében a jövő évben együtt indul és kampányol az ALDE (Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért) és Macron mozgalma, az En Marche. Ez gyakorlatilag Orbán Viktor rémálma – vagy épp a legnagyobb szerencséje –, hiszen így hivatalosan is összeáll a Sargentini-jelentés óta már riogató plakátokon is szereplő Guy Verhoftstadt azzal a Macronnal, aki bevallottan a magyar miniszterelnököt tartja európai főellenségének.  Felkészültünk rá, hogy csatlakozzunk Macronhoz és az En Marche-hoz, és az EP második legerősebbjévé váljunk” – mondta egy Rutte-hoz közeli forrás a Politicónak.

http://azonnali.hu/cikk/20181010_megalakul-az-orban-ellenes-osszefogas-europaban

20 millió. Beperli az Országos Kardiológiai Intézetet annak a férfinak a családja, aki nem sokkal azután halt meg, hogy orvosát, Székely Lászlót kirúgták az intézménytől. A család ügyvédje az ATV-ben azt mondta, 20 millió forintos kártérítést szeretnének, de azt is hangsúlyozta, hogy az áldozat elvesztése sokkal nagyobb traumát jelent szeretteinek annál, hogy ezt bármekkora összeggel kompenzálni lehetne.

Az ügyvéd azt mondta, lát esélyt arra, hogy a család megkapja a pénzt, mivel mind Kovács Attila országos tisztifőorvos, mind a vizsgálatot végző Kollár professzor is hibásnak nevezte a kórházat. Ábrahám László szerint ráadásul az intézménynek akkor is kártérítést kell fizetnie, ha kiderül, hogy Székely hibázott, mivel a Kardiológiai Intézet felel alkalmazottjaiért.

Az ügyvéd szerint a kórház vezetője nem mondott igazat, amikor azt állította, hogy nem találták a később elhunyt beteg vizsgálatainak dokumentációját, ugyanis még azt is leírták, hogy milyen naplószám alatt, milyen eredménnyel történtek meg ezek a vizsgálatok.

Ha ezt cáfolja a kórház, akkor önmaga ellensége – vélekedett Ábrahám.

https://hvg.hu/itthon/20181012_20_millio_forintra_perli_a_Kardiologiai_Intezetet_a_kirugott_sebesz_meghalt_betegenek_csaladja