A nyugdíjakról

Posted by
Bauer Tamás
Olvasom a DK frakciószóvivőjének közleményét. mely szerint Orbánnak bocsánatot kellene kérnie a nyugdíjasoktól, amiért szeptemberben „is” csökkent a nyugdíjak értéke. A közlemény azután ekként folytatódik: „A DK felháborítónak tartja, hogy a Fidesz alatt folyamatosan csökken a nyugdíjak vásárlóértéke; egyre kevesebb pénzből kénytelenek megélni azok, akik végigdolgozták az életüket ebben az országban. Ilyen a baloldali kormányok alatt soha nem fordulhatott volna elő.” Megpróbálok minél kevésbé bántóan fogalmazni. Ez az állítás így nem felel meg a valóságnak. Nyilvánvalóan előfordult szocialista vezetésű kormány idején is, hogy a nyugdíjak reálértéke csökkent, ha máskor nem, hát 1995-96-ban, a Bokros-csomag idején, 2010 óta, vagyis a Fidesz kormányzása idején viszont mindeddig nem volt ilyen év. Az Orbán-kormány rengeteg felháborító intézkedést hozott, a munkanélküli ellátások korlátozásától a családi pótlék befagyasztásán át a rokkantnyugdíjak megszüntetéséig. Arra azonban gondosan ügyeltek, hogy a nyugdíjak reálértéke ne csökkenjen. Szemben a DK közleményében olvashatókkal, ez az elmúlt két ciklusban meg is valósult. Sőt, több olyan év is volt, amikor az infláció jóval elmaradt a tervezettől, a nyugdíjemelés azonban a tervezett inflációhoz igazodott, ezért a nyugdíjak reálértéke számottevően (a Fidesz-kormányzás nyolc éve alatt mintegy nyolc százalékkal) emelkedett. Az, hogy „a Fidesz alatt folyamatosan csökken a nyugdíjak vásárlóereje”, nyilvánvalóan nem igaz.
Ellenzékből a Fidesz is azt mondta a statisztikai adatokra: „az emberek nem így érzik”. Hallottam ezt annak idején fideszes politikusoktól, most meg MSZP-sektől és DK-soktól. Közben pedig a nyugdíjak összességében egyáltalán nem alacsonyak Magyarországon. A bérekhez képest európai összehasonlításban kifejezetten magasak voltak, amíg 2017-18-ban a választások elé nem időzített megalapozatlanul nagymértékű béremelést a Fidesz. Most nyilvánvalóan csökkent a nyugdíjaknak a bérekhez viszonyított színvonala, és ez az alacsonyabb színvonal Magyarországon szokatlan. Nem jelenti azonban azt, hogy a nyugdíjszínvonal egészében alacsonyabb lenne annál, amit a magyar gazdaság teljesítménye lehetővé tesz. Azt üzenni a magyaroknak, hogy ha a mai ellenzék kormányozna, lényegesen magasabbak lehetnének a nyugdíjak általában, felelőtlenség.
Nem a nyugdíjak alacsonyak Magyarországon, nem a bérek, hanem a magyar gazdaság teljesítménye. Olyan gazdasági teljesítmény mellett nem lehet többet fizetni sem az aktívaknak, sem a nyugdíjasoknak. És az ellenzéki pártok arról beszélnek a legkevesebbet, hogy hogyan lehetne a gazdaság teljesítményén javítani, hogy ne maradjunk le még jobban a régió többi országától. Komolyan erről csak Bokros Lajos beszél, illetve teljesen téves logika mentén az LMP. Pedig a politikai program itt kezdődne.