Magyar sajtószemle 2.

Posted by

Alkotmányellenes. Alkotmányellenesmulasztást állapított meg az Alkotmánybíróság és ismételten felszólította az Országgyűlést arra, hogy szabályozza a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) egyházi jogállását. „Az Alkotmánybíróság – hivatalból eljárva – megállapítja, hogy mulasztásban megnyilvánuló alaptörvény-ellenesség áll fenn annak következtében, hogy a jogalkotó nem szabályozta a lelkiismereti és vallásszabadság jogáról, valamint az egyházak, vallásfelekezetek és vallási közösségek jogállásáról szóló 2011. évi CCVI. törvény 33. § (1) bekezdése szerint indult eljárásban a kezdeményező vallási szervezet jogállását az eljárás lezárásáig. Az Alkotmánybíróság felhívja az Országgyűlést, hogy jogalkotói feladatának 2018. december 31-ig tegyen eleget.”
Ez áll abban a minap hozott alkotmánybírósági határozatban, amelyet az Iványi Gábor által vezetett egyház egyedi ügyében, alkotmányjogi panaszukra hozott. A döntés ellen Dienes Oehm Egon, Salamon László és  Varga Zs. András alkotmánybírók éltek csupán különvéleménnyel.

Ez már a második megrovás, 2017 decemberében is született egy ilyen határozat, amelyre azonban az Országgyűlés nem reagált. Pedig az Ab – még ha a Fidesz-KDNP által jelölt és megválasztott tagoknak mára nem is csak a kétharmados, hanem lényegében teljes a többsége a taláros testületben – már egyértelműen állást foglalt Iványi Gábor egyházának kérdésében.

https://168ora.hu/itthon/ivanyi-gabor-egyhazanak-az-ev-vegeig-vissza-kell-adni-az-alkotmanyellenesen-elvett-egyhazi-statuszat-157025

Divat. Az Orbán Ráhelhez kötődő divatügynökség képviselte Magyarországot Londonban. A szakma hazai képviselőit is meglepte, hogy a kormányfő lányához köthető cég kapta a lehetőséget. A sajtóból értesült a divatszakma arról, hogy az Orbán Ráhelhez kötődő Magyar Divat- és Designipari Ügynökség képviselte Magyarországot a londoni biennálén a Kiss in Budapest nevű installációval. Holott az állami Magyar Turisztikai Ügynökségtől elvárható lenne, hogy ilyen esetben nyílt pályázat útján dőljön el, melyik műhely munkája a legalkalmasabb arra, hogy reprezentálja az országot, a szakmát.Az ügynökség egy éve jelentette be, hogy egységes divat- és dizájnipari stratégia készül, erről azonban máig szinte semmit sem lehet tudni. Az akció alig titkolt célja volt az újabban a divatiparban is utazó Orbán Ráhel és a köreihez tartozók helyzetbe hozása.
Divatszakmában dolgozó forrásaink elmondták, hogy személyesen keresték meg őket az ügynökség nevében, hogy közvélemény-kutatás címszóval leüljenek velük beszélgetni a divatipar jelenlegi állásáról. Úgy érezték, a kérdezők maguk sem tudták, mit akarnak megtudni. Amikor pedig a megkérdezettek azt firtatták, hogy mi a célja a stratégiaalkotásnak, mikor készül el, és mit fog tartalmazni a kutatás, zavaros magyarázkodás volt a válasz.

https://hvg.hu/kkv/20181004_Az_Orban_Rahelhez_kotodo_divatugynokseg_kepviselte_Magyarorszagot_Londonban

Szívügyek. Nem igaz, hogy a Kardiológiai Intézet nem tudott az elbocsátott szívsebész betegéről A Kardiológiai Intézet főigazgatója szerint nem is tudtak arról a betegről, akit az intézményből elbocsátott sebésznek kellett volna megoperálnia. Birtokunkba jutott azonban egy dokumentum, ami azt bizonyítja, hogy ez nem igaz. Birtokunkban van az a levél amelyben Ender Gábor szívsebész felhívja a figyelmet három betegre, akik érimplantátum beültetésre vártak, közülük kettőnek az eszköze is elkészült, a harmadiknál jelezte, hogy az implantátum elkészülte várható. Közöttük volt az a beteg is, akiről a kórház közleménye szerint a sebész nem tájékoztatta távozásakor az intézetet. A levél következőképpen fogalmaz: „Kérem a fenti betegek műtétjeinek a mindenkori műtéti programba betervezni illetve, ha szükségesnek látja a képalkotó diagnosztikai anyagokat újraértelmezve a műtéti indikációt értékelni szíveskedjék.” Csütörtökön a Kardiológiai Intézet vezetője közleményében azt állította: „a beteg nem szerepel sem az intézet hivatalos listáján, sem egyéb nyilvántartásában. A volt kolléga (Székely László) nem is értesítette a vezetést másfél hónapon keresztül, majd távozásakor is elfeledkezett tájékoztatást adni. A betegről emiatt a GOKI-nak nem volt és nem is lehetett tudomása.” Ez a szeptember 25-én kelt levél viszont cáfolja a főigazgató állítását:

https://nepszava.hu/3010853_meghalt-szivbeteg-itt-a-level-ami-cafolja-az-intezet-cafolatat

Orbán és egy török. Az a török milliárdos ült Orbán Viktor mellett a Chelsea-Vidi meccsen, aki Budapest egy új városrészét építheti fel. Nem csak Schmidt Mária és Csányi Sándor volt ott Orbán Viktor társaságában a Chelsea díszpáholyában, amikor a most épp Vidi néven futó csapat kikapott Londonban. A miniszterelnök mellett ült a török Adnan Polat is – az ő nevét Magyarországon túl sokan még nem ismerik, pedig ő kezdhet bele nemsokára Budapest egyik legnagyobb ingatlanfejlesztésébe. De lefényképeztük őt akkor is, amikor tavasszal a parlamenti karzaton nézte Orbán eskütételét. A Tiborcz Istvánnal is üzletelő milliárdos tavaly vásárolt meg egy területet a Ferencvárosban, ahol hat focipályányi területen 1232 lakást, 45 ezer négyzetméternyi irodát és egy 200 szobás szállodát építhet 7-12 emeletes épületekben.

https://hvg.hu/kkv/20181005_Adnan_Polat_Vidi_Orban_vip

Ki a magyar? Orbán Viktor definiálta, ki a magyar.Így: „Barátaim, az a magyar, akinek az unokája is magyar lesz.Ennek a háznak az a küldetése, hogy hozzásegítsen bennünket ahhoz, hogy az unokáink is magyarok lehessenek. Legyen ez a hely a magyar népi kultúra főhadiszállása. Legyen az a hely, ahol kitalálják annak a módját, és megtalálják az az utakat, hogy elvihessük népművészetünk értékeit a magyar fiatalokhoz.” Orbán Viktor már sokadszor foglalkozott azzal, hogy ki a magyar, milyen a magyar.

https://444.hu/2018/10/04/orban-viktor-definialta-ki-a-magyar