Hetvenezer euróért gyilkoltak

Posted by

70 ezer eurót fizettek Ján Kuciak meggyilkolásáért, erősítete meg ma az ügyben eljáró ügyész, írja a szlovákiai Új szó.Jan Kuciak oknyomozó újságírót és menyasszonyát február 21-én gyilkolták meg Nagymácsédon saját házukban. A gyilkosság oka egy félig elkészült cikk lehetett, melyben az olasz és szlovák maffia összefonódásait göngyölítette fel Kuciak.

Azt, hogy mi volt a gyilkos fegyver, és ki volt a megrendelő, még nem fedték fel. Annyi azonban bizonyos, hogy négy személy ellen emeltek vádat: Szabó Tamás, Miroslav Marček, Andruskó Zoltán és Alena Zsuzsová a vádlottak. A feltételezett megrendelő Alena Zsúzsová (aki valószínűleg kifizette a pénzt), a lövész Szabó Tamás, a sofőr/segítő Miroslav Marček, a közvetítő pedig Andruskó Zoltán, írja az aktuality.sk.

A vádemelés alapját azok a bizonyítékok képezik, melyeket a rendőrség a hét hónapos nyomozása alatt kerültek elő, ezek között szerepel a gyilkos mobiletelefonja is, amit a gyilkosság előkészítésekor használtak. is, hogy a gyilkosnak 50 ezer eurót készpénzben fizettek ki, illetve elengedték neki egy 20 ezer eurós adósságát. A menyasszonyát nem akarták megölni, ő csak rosszkor volt rossz helyen Martina Kušnírová megölésére nem vonatkozott a megrendelés, mondta el Jaromír Čižnár főügyész, aki szerint a bizonyítékok nagyon erősek, de csak akkor lesz nyugodt, ha mind a négy vádlott jogerősen el lesz ítélve. Čižnár megköszönte a külföldi segítségnyújtást a nyomozásban, különösen az Europol részéről.

A múlt heti150 rendőr vett részt, 12 házat kutattak át, és 13 más helyiséget. 3 autót és 2 lőfegyvert foglaltak le.Jan Kuciak oknyomozó újságírót és menyasszonyát február 21-én gyilkolták meg Nagymácsédon saját házukban. A gyilkosság oka egy félig elkészült cikk lehetett, melyben az olasz és szlovák maffia összefonódásait göngyölítette fel Kuciak. Az eset után több tömegtüntetést is szerveztek, és a feszült belpolitikai helyzetben a rendőrfőkapitány, több miniszter, köztük a miniszterelnök, Robert Fico is lemondott.